Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To άστοχο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα
Το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά
Τρίτη, 26/05/2015

To πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα μία συμφωνία. Μία συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον Τύπο θα βασίζεται περισσότερο στο ξεζούμισμα από τους φόρους προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, παρά στην ανάπτυξη την οποία επικαλείται συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Βαρουφάκης. Τελευταίο χαράτσι είναι αυτό που αποκάλυψε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης, δηλαδή να επιβληθεί τέλος στις αναλήψεις από τα ATMs. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθει μία συμφωνία. Είτε είναι ραμμένη στα μέτρα των αντιλήψεων των κυβερνόντων, είτε είναι ραμμένη στα μέτρα των πεποιθήσεων και της μαγικής συνταγής των Γερμανών. Ακόμα και οι Αμερικάνοι που στη Σύνοδο του G 7 θα πάρουν το μέρος μας, πάλι σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον Τύπο, ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Αλλά ας πούμε ότι έρχεται η συμφωνία. Ο πρωθυπουργός θα ισχυριστεί ότι έκανε μία σκληρή διαπραγμάτευση και πέτυχε ό,τι νομίζει σωστό και βεβαίως έσωσε κι αυτός από την πλευρά του τη χώρα, έστω κι αν η επιβολή οποιουδήποτε φόρου είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Ποιός θα έχει το πρόβλημα; Πέραν των όσων διατείνονται, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να έχει μεγάλο πρόβλημα. Η ιστορική ευκαιρία ανάληψης της εξουσίας της χώρας από την Αριστερά (σ.σ. αυτό το περίφημο πρώτη φορά Αριστερά), αν δεν ήταν αυτοσκοπός πριν από πέντε χρόνια, πλέον είναι πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ένας έξυπνος άνθρωπος, που δεν θ’ αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει στράφι.

Το μπαλάκι έρχεται δυστυχώς στη Δεξιά. Που στελέχη της, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της κ. Αντ. Σαμαράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του να μην ψηφίσει, αν βεβαίως –και μακάρι- έρθει η συμφωνία για την πολιτική επικύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων.  Στελέχη της Ν.Δ. αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα τη ψηφίσουν, ποιοι (;), αυτοί που ψήφιζαν τον ΕΝΦΙΑ και τις μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή, θα «κολόσουν»  στο φορολογικό μίγμα που θα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα με τους θεσμούς;   Προφανώς και θα πρέπει ν’ αλλάξουν επιχειρηματολογία…