Τεράστιο είναι το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να απειλείται με κατάρρευση ο ενεργειακός γίγαντας που κατέχει το 94% στην αγορά προμήθειας.
Ωστόσο, διοικήσεις της εταιρίας και κυβερνήσεις είτε αδράνησαν είτε φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος (βλέπε διακοπές ρεύματος σε κακοπληρωτές) για την αντιμετώπιση του.
Αντίθετα, αυτό που φροντίζουν εκεί στη Χαλκοκονδύλη είναι να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα... Και αναφερόμαστε στην επιμονή της διοίκησης της ΔΕΗ να θεωρεί ότι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση είναι οι ιδιώτες προμηθευτές, που έχουν μόλις το 6% της προμήθειας. Ζήτησαν λοιπόν από τη ΡΑΕ να θεσπίσει την απαγόρευση της αλλαγή προμηθευτή σε καταναλωτές εφόσον ο οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Στο σημείο, αυτό να σημειώσουμε ότι οι πελάτες των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόλις 50.000! Κι επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο Κώδικας Προμήθειας της ΡΑΕ ορίζει ακριβώς τις ενέργειες που οφείλουν ή μπορούν να κάνουν οι εταιρίες (ΔΕΗ και ιδιώτες) για να προστατεύσουν το πελατολόγιο και τις εταιρίες τους. Π.χ. ο προηγούμενος προμηθευτής δικαιούται να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο τις οφειλές.
Ως γνωστόν, το ύψος των οφειλών προς τη δεσπόζουσα ΔΕΗ έχει εκτιναχθεί στα 2,2 δισ. ευρώ και ο αριθμός των παροχών που εμφανίζουν καθυστέρηση στην πληρωμή έχει εκτοξευτεί στους 2,1 εκατομμύρια.
Ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση;
1. Οι κυβερνήσεις που φόρτωσαν τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
2. Οι κυβερνήσεις που σιωπηρά έδιναν εντολές στις διοικήσεις της ΔΕΗ να μην κόβουν το ρεύμα. Η πορεία εξέλιξης των αποκοπών των παροχών οφειλετών είναι άκρως αποκαλυπτική: Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι αποκοπές εξελίσσονται πτωτικά: Το 2009 ήταν 271.286, το 2010: 328.452, το 2011: 295.458, το 2012: 324.621, το 2013: 312.343 και το 2014: 105.000.
3. Οι διοικήσεις της ΔΕΗ που ανέχονταν αυτές τις εντολές.
4. Οι διοικήσεις της ΔΕΗ που μέχρι πρότινος δεν είχαν οργανωμένη βάση δεδομένων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους κακοπληρωτές.
5. Οι αυξήσεις των έμμεσων χρεώσεων (ΕΤΜΕΑΡ, τέλη δικτύων κλπ.) που φούσκωναν τους λογαριασμούς.
6. Η οικονομική ύφεση που μείωσε το εισόδημα των νοικοκυριά και των επιχειρήσεων.
Όχι πως οι διοικήσεις της ΔΕΗ δεν γνωρίζουν τα αίτια... Αλλά μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα βρίσκουν άλλη μία αφορμή για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό και με τη δύναμη του μονοπωλίου απαιτούν από τη ΡΑΕ παράλογα πράγματα. Κι από κοντά και η ΓΕΝΟΠ...