Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
AΔΜΗΕ
Κάντο, όπως ο ΟΤΕ...
Στοίχημα με αμφίβολη κατάληξη αναδεικνύεται ο ΑΔΜΗΕ για την κυβέρνηση. Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να δηλώνει ότι εξασφάλισε τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή
Τετάρτη, 16/12/2015

, το 51%, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αλλά με τι τίμημα, ενώ άγνωστο είναι  και για πόσο ο νέος ΑΔΜΗΕ θα παραμένει στο δημόσιο. 

Η συμφωνία με τους δανειστές που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα θέλει ακόμα πολύ δρόμο για να εξειδικευτεί και δεν αποκλείεται στο τέλος να κρύβει εκπλήξεις, οδηγώντας σε μια σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ στο στυλ του  ΟΤΕ αλλά με πολύ χαμηλότερο τίμημα.

Το ποσό που τελικώς θα εισρεύσει στο ταμείο  της ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθεί  από το δημόσιο  για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών του Διαχειριστή προοιωνίζονται σημερινή αξία του τιμήματος,  πολύ χαμηλή και σαφώς κατώτερη ακόμα και από το 1 δισ. ευρώ, που πάνω – κάτω είχε αποτιμηθεί συνολικά ο ΑΔΜΗΕ το 2014.

Αλλά και για τη νέα εταιρία, τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα. Με βασικό μέτοχο το Δημόσιο στο 51%, τον στρατηγικό εταίρο στο 20% και ιδιώτες επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου στο 29% - όπως προβλέπει το νέο σχήμα-είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εκσυγχρονιστεί ο Διαχειριστής και πώς θα κάνει τις επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζονται για τις νέες διασυνδέσεις στο εσωτερικό και  το εξωτερικό.

Η δεύτερη πράξη της πώλησης του ΑΔΜΗΕ μόλις τώρα ξεκινά.