Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μεγάλο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους
Θέλει κι άλλα λουκέτα η κυβέρνηση;
Τρίτη, 26/01/2016

Tα νούμερα για την ενεργοβόρο βιομηχανία απλώς “δεν βγαίνουν” και αν η κυβέρνηση δεν σπεύσει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, ίσως αύριο να είναι πολύ αργά για αρκετές από τις μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της χώρας.

Από τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να τρέχουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση, μετά την κατάργηση της έκπτωσης του 20% και το πλέγμα των νέων μέτρων που χρειάζονται για να αντισταθμίσουν, την απώλεια της έκπτωσης τουλάχιστον, δεν έχουν  εφαρμοστεί, κάποια δεν έχουν κάν αποφασιστεί. Ακόμα και για την περίφημη “διακοψιμότητα”, είμαστε στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την εφαρμογή της, με την προθεσμία να λήγει αύριο Τρίτη.

Με τους ρυθμούς αυτούς όμως και τη συνεχή αναβλητικότητα , γίνεται όλο και πιο δύσκολο οι  ελληνικές βιομηχανίες να ανταγωνιστούν τους  ευρωπαίους ομολόγους τους στις διεθνείς αγορές.

Το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας παραμένει από τα υψηλότερα της Ευρώπης, περίπου 30% ακριβότερο.  Για κλάδους όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο  κλπ, που το κόστος της ενέργειας καλύπτει πάνω από το 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το ακριβό φυσικό αέριο δρουν απαγορευτικά. 

Δεν είναι δυνατόν στην ΕΕ να προβλέπονται νόμιμες ενισχύσεις για την ενεργοβόρο  βιομηχανία και εδώ να μην δίνονται, ακόμα και όταν αυτές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει άλλα λουκέτα και θέλει όντως να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας θα πρέπει άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις.