Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελληνική διαχρονική αδυναμία
Ουραγοί
Τρίτη, 02/02/2016

Η διαχρονική αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις με αποτέλεσμα μετά τις άπειρες αναβολές και καθυστερήσεις να καταλήγουν στο χειρότερο αποτέλεσμα, έρχεται για μία ακόμα φορά να κτυπήσει την πόρτα. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ, που την προηγούμενη δεκαετία πολεμούσε την απελευθέρωση με κάθε τρόπο και τώρα θα αναγκαστεί σε μέτρα, που θα συρρικνώσουν την επιχείρηση, χωρίς να έχει πια τα περιθώρια να ακολουθήσει το παράδειγμα των “ομολόγων” της στην Ευρώπη.

Στις έρευνες πετρελαίου, όσα χρόνια οι τιμές του αργού ανέβαιναν η ελληνική πολιτεία δεν έσπευδε να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την έρευνα και την εκμετάλλευση. Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν είναι προφανές ότι έχει χάσει το τρένο….

Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό αερίου EastMed, από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Ελλάδα και την Ιταλία, όμως  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μετά τη τριμερή της Λευκωσίας κατέστησε σαφές  πως το αέριο του Ισραήλ μπορεί να εξαχθεί μέσω Αιγύπτου και Τουρκίας. Αν στο μέλλον βρεθούν πρόσθετες ποσότητες, τότε θα επανεξεταστεί ο EastMed…. Χθες  ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden δήλωσε πως  η ‘Αγκυρα και το Τελ Αβίβ βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης και αυτό στα ενεργειακά σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση της για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ενεργειακή πολιτική χωρίς timing και γνώση των διπλωματικών, οικονομικών  και γεωπολιτικών ισορροπιών δεν γίνεται..