Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίσιμες οι αποφάσεις
Το κόστος της διασύνδεσης και ποιός θα το πληρώσει
Τρίτη, 16/02/2016

Ωραία τα σχέδια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και ακόμα καλύτερο το πρότζεκτ με το υποβρύχιο καλώδιο Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης ως  την υπόλοιπη χώρα. ¨Ομως κανείς δεν μιλά για το κόστος μεταφοράς του ρεύματος και ποιός θα τα πληρώσει, ούτε για τις εναλλακτικές που έχει η Κρήτη, όπως την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στο νησί, τώρα που oι τεχνολογίες CNG (συμπιεσμένο αέριο) και LNG (υγροποιηένο αέριο)  γίνονται όλο και πιο προσιτές.

Σήμερα η Κρήτη παράγει ρεύμα από πετρέλαιο. Αύριο με τις διασυνδέσεις θα εισάγει ρεύμα που θα παράγεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο στην ηπειρωτική Ελλάδα ή/και στην Κύπρο. Φθηνό ρεύμα  από τα λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες έτσι ή αλλιώς δεν περισσεύει γιο να φθάσει στο νησί. Γιατί συμφέρει λοιπόν τον Ελληνα καταναλωτή  το ρεύμα αυτό να μην παράγεται τοπικά, αλλά να μεταφέρεται από τόσο μακρινές αποστάσεις ;

Mέχρι σήμερα μία καθαρή οικονομική μελέτη κόστους/οφέλους για τη διασύνδεση σε σχέση με τις όποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, δεν έχουμε δεί.

Και όμως είμαστε στο κατώφλι κρίσιμων αποφάσεων για τα έργα αυτά.

Το πλάνο που πρόσφατα έθεσε ο ΑΔΜΗΕ σε δημόσια διαβούλευση προκρίνει  μία μίνι διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και  σε δεύτερο στάδιο, το μέγα καλώδιο Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ομως ο ΑΔΜΗΕ, ως εταιρία που κερδίζει από τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει λόγο στις μελέτες του να αξιολογεί εναλλακτικές λύσεις.

Μήπως θα έπρεπε η ΡΑΕ να αναλάβει μία τέτοιου τύπου μελέτη για να δούμε σε καθαρά οικονομκό επίιπεδο, πέρα από το γεωπολιτικό,  τι ακριβώς συμφέρει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.;

Eιδικά δε για τη μεγάλη διασύνδεση με την Κύπρο, που είναι και εγγεγραμμένη στα Ευρωπαϊκά  Πρότζεκτ Προτεραιότητας, να δούμε  πόσο θα επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς την τελική τιμή του ρεύματος, αν θα το πληρώνει μόνον ο Ελληνας καταναλωτής ή ο Ισραηλινός και ο Κύπριος εξαγωγέας;. Γιατί για παράδειγμα συμφέρει οικονομικά την Ελλάδα να γίνει εισαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτάρκης που ήταν κάποτε; ‘Ετσι ή αλλιώς, βέβαια,  το φυσικό αέριο εισαγόμενο είναι, όμως γιατί μας συμφέρει να μειώσουμε την προστιθέμενη αξία από την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού ;

Καλή θα ήταν λοιπόν και μία μελέτη από τη ΡΑΕ, που να απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα,  γιατί μόνον οι πολιτικοί και οι γεωπολιτικοί λόγοι για την κατασκευή μέγκα -πρότζεκτ από χώρες σε κρίση δεν αρκούν.