Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέσα σε ένα δεκαήμερο
Τα απανωτά χαστούκια στη ΔΕΗ
Δευτέρα, 07/03/2016

Είναι πολλά τα... χαστούκια που τρώει η ΔΕΗ το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν ως προς το ενεργειακό κόστος και τη μονοπωλιακή της θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα σε ένα δεκαήμερο μετράμε ήδη δύο...

Το πρώτο έρχεται από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες της εταιρίας σε βάρος της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της ηλεκτροδότησης της προς την Αλουμίνιον της Ελλάδας. Μάλιστα, πολλοί ερμηνεύουν αυτήν την απόφαση και ως μπούσουλα που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΗ για τις συμβάσεις πώλησης ρεύματος και στις υπόλοιπες βιομηχανίες, εγκαταλείποντας τη μονοπωλιακή της συμπεριφορά. Ήτοι, χαμηλές τιμές και με βάσει το προφίλ της κάθε μιας.

Το δεύτερο... χαστούκι έρχεται από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πιέζουν τη ΔΕΗ για μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών των καυσίμων και την άρση των επιβαρύνσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Και το ζητούν γιατί η εταιρία ηλεκτροδοτεί το 94% των καταναλωτών.

Από την άλλη μεριά, η διοίκηση της εταιρίας προσπαθεί να αμυνθεί προβάλλοντας το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών της. Επικαλείται σοβαρά ζητήματα στη ρευστότητά της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη βιωσιμότητά της.

Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ. Καλώς ή κακώς. Απαιτούν φθηνότερο ρεύμα και ως προς το θέμα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών , αυτό που σχολιάζουν είναι: “Πιάστε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν...”

Κι εδώ η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να δράσει. Δηλαδή έπρεπε να το χε κάνει. Χθες και όχι σήμερα.

Πολλοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένουν και νέο, τρίτο χαστούκι... Πρόκειται για την εκδίκαση της υπόθεσης της ΔΕΗ στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. αναφορικά με τη δεσπόζουσα θέση της στο λιγνίτη και την παρεμπόδιση πρόσβασης Τρίτων σε αυτόν. Η συνεδρίαση είναι στις 8 Μαρτίου. Κι εδώ οι χειρισμοί της διοίκησης - αναζητά συμμαχίες με ιδιωτικές εταιρίες για την κατασκευή και διαχείριση λιγνιτικών μονάδων - για την ώρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Η ΔΕΗ έχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ και χρόνια τόσο οι διοικήσεις της όσο και οι κυβερνήσεις το προστάτευαν, παρά τις σαφείς ευρωπαϊκές οδηγίες και ντιρεκτίβες περί απελευθέρωσης της αγοράς.

Ήλθε η ώρα λοιπόν, που θα πληρώσει αυτές τις πολιτικές με χαστούκια...

Αλλά η ΔΕΗ πρέπει να μείνει όρθια...