Να συνεισφέρουν οι βιομήχανοι σε πέντε πεδία ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες (το 68%) εκτιμούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο αναφερόταν χθες στη δημοσκόπηση του Mega, κάτι που αποτελεί καμπανάκι προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά τρόπους για να ελέγξει την κατάσταση και να ευημερούν, εκτός από τους αριθμούς, και οι άνθρωποι. Σε καμία περίπτωση βεβαίως, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010, η οποία μας οδήγησε στα μνημόνια, ωστόσο χαρακτηρίζει την πορεία ανάκαμψης συνολικά της εθνικής μας οικονομίας «οριστική και μη αναστρέψιμη»
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός από τον ΣΕΒ, «αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μια νέα ευκαιρία, τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα».
Αισχροκέρδεια
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τα μέλη του Συνδέσμου να συνεισφέρουν σε πέντε πεδία.
Ένα εξ αυτών είναι η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού, τον οποίο -ανέφερε- «πλήττουν πάντα οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει. Και ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθεί η ανοιχτή οικονομία είναι να ισχύσουν τελικά οι βασικοί της κανόνες. Όταν, δηλαδή, μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και μια ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό τελικά δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή», τόνισε.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη επανεπένδυσης του μεγαλύτερου μέρους των κερδών, τα οποία -όπως είπε- «δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται ή για να μοιράζονται σε μερίσματα».
Εξίσου σημαντικά για την πρόοδο των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτεροι μισθοί και συνθήκες εργασίας, με τους υπαλλήλους μιας εταιρείας να λειτουργούν ως συμμέτοχοι στην πρόοδό της και ενδεχομένως στα κέρδη της.
Κομβικό τομέα, επίσης, χαρακτήρισε την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. «Οι καιροί απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας. Και προτιμώ οι στρατηγικές κατάρτισης, επανεκπαίδευσης και εκπαίδευσης να γίνονται σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις, διότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα ποιες τελικά είναι οι ανάγκες και οι εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζεστε προκειμένου να παραμείνετε ανταγωνιστικοί», σημείωσε.
Το πέμπτο πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να παρέμβουν οι επιχειρηματίες, κατά τον πρωθυπουργό, είναι ο προσανατολισμός της εταιρικής ευθύνης σε επίκαιρες κοινωνικές ανάγκες.
Και όλα αυτά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων υπέρ της στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων (η ελληνική οικονομία θα τροφοδοτηθεί με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια), η επιτάχυνση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου.
Έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει στην έκθεση Draghi, που στηρίζει ανεπιφύλακτα και θα συζητηθεί στο επόμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Βουδαπέστη.
Θεοδωρόπουλος
Θετική υποδοχή από τον Πρωθυπουργό, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πρόταση του Προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, κατά τη Γεnική Συνέλευση του ΣΕΒ, για ενεργοποίηση του εργαλείου των υπεραποσβέσεων, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι οι υπεραποσβέσεις, ως φορολογική επιβράβευση όσων επιχειρήσεων επενδύουν, θα ενεργοποιήσουν τους ιδίους πόρους των επιχειρήσεων για να επενδυθούν, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επομένως ενισχύοντας τις εξαγωγές και την οικονομία της χώρας.
Η πρόταση αυτή, πρόκειται, σύμφωνα με πηγές, να γίνει πιο συγκεκριμένη στο επόμενο διάστημα και να συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ενεργοποίηση νέων επενδύσεων, που σήμερα είναι το ζητούμενο για την οικονομία.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος, αφού τόνισε στην ομιλία του, τη μεγάλη ανάγκη της χώρας για αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, απηύθυνε ένα διπλό κάλεσμα: Από τη μια στην Πολιτεία να κινητοποιήσει επενδύσεις όχι με επιδοτήσεις αλλά με ελάφρυνση φόρου μέσω των υπεραποσβέσεων, και από την άλλη στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Πρέπει να τρέξουμε
Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το πολύτιμο έδαφος και το χρόνο που χάσαμε επί μια δεκαετία και ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.
“Το επιδεινούμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ταλανίζει σχεδόν διαχρονικά την Ελλάδα, ενώ αποτέλεσε μία από τις δύο σημαντικότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας”, είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές.
Για την αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, η απάντηση είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, είπε ενώ τόνισε ότι χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο εκείνες που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο.
Όπως είπε το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για να μας επιτρέψει να μην χάσουμε περισσότερο έδαφος σε σχέση με την Ευρώπη.
Πώς θα κινητοποιηθούν οι επενδύσεις
Προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά όλες οι επιχειρήσεις.
Και για να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, σημείωσε, είναι απαραίτητη, η δημιουργία ενός επενδυτικού εργαλείου, τις υπεραποσβέσεις, το οποίο θα εφαρμόζεται ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.
“Οι υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις μπορούν να φέρουν σημαντικές επενδύσεις που θα βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επενδύσεων και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης”, σημείωσε.
Έδωσε έμφαση στο ότι δεν πρέπει να εξαρτάται η φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και ενώ χρειάζονται επενδύσεις αυτοματισμών και υψηλής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
Επίσης, είπε, ότι χρειάζεται να μπορεί να γίνει άμεσα η έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν
Αναφερόμενος στα νέα προβλήματα, είπε ότι ξεχωρίζει η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και οι μεγάλες διακυμάνσεις της. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, σημείωσε, όπως και ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.
“Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, τόνισε, και όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης”. Χρειάζονται μέτρα, σημείωσε, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε, τονίζοντας οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.
Κάλεσμα στους επιχειρηματίες: Έχουμε ευθύνη
Καταλήγοντας, στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Θεοδωρόπουλος, απευθύνθηκε στα μέλη του ΣΕΒ και τόνισε την ευθύνη που έχουν στο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές.
“Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Η χώρα μας, η οικονομία μας, προχωράει με καλούς ρυθμούς αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μείνει πολύ πίσω.Πρέπει να τρέξουμε με ταχύτητες μεγαλύτερες από τους ανταγωνιστές μας ως επιχειρήσεις και ως χώρα. Όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας παραμένει ατομική”, σημείωσε.
Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο. Να μετασχηματίσουμε τις επιχειρήσεις ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και ψάχνοντας την καινοτομία.
Κάλεσε τις επιχειρηματίες να επενδύσουν και να εξελίξουν το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και να στοχεύσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών.