Xρονοδιάγραμμα δράσης κατά των ρευματοκλοπών ζητούν οι πάροχοι ενέργειας.
Σαφές χρονοδιάγραμμα των δράσεων για την ανάσχεση και την αποτροπή των ρευματοκλοπών, στοχευμένους ελέγχους και παρακολούθηση ακόμα και των απενεργοποιημένων παροχών, ζητεί μεταξύ άλλων ο ΕΣΠΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρίες προμήθειας, καθώς το φαινόμενο διευρύνεται συνεχώς, με την ενέργεια που δεν αντιστοιχίζεται στην καταμέτρηση να ξεπερνά το 18% στη Χαμηλή Τάση, που αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για στοιχεία, που προκύπτουν από την τοποθέτηση του ΕΣΠΕΝ στη δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των ρευματοκλοπών.
Ο Σύνδεσμος κατ’ αρχήν θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση του πέναλτυ στους παραβάτες, επισημαίνοντας μάλιστα το παράλογο που ισχύει ακόμα και σήμερα, ότι το τίμημα που καταβάλλει ο καταναλωτής όταν διαπιστωθεί η ρευματοκλοπή είναι μικρότερο από τη χρέωση ενέργειας που πληρώνει ο συνεπής καταναλωτής . Αυτό αλλάζει με τα νέα μέτρα που εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ και όπως επισημαίνει ο ΕΣΠΕΝ οι σχετικές τροποποιήσεις “εμφορούνται από την αρχή ότι το κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών πρέπει να έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα.¨
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος των εταιρών προμήθειας προτείνει και μία σειρά επιπλέον αλλαγών, καθώς το επίπεδο των απωλειών (τεχνικών και μη τεχνικών) αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη, Οπως τονίζει στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση, στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, οι εκπρόσωποι φορτίου, δηλαδή οι προμηθευτές και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με το επιπρόσθετο κόστος που αντιστοιχεί στη διαπιστωμένη ενέργεια των ρευματοκλοπών. Aυτό προκαλεί με δομικό τρόπο αναίτια πρόσθετη επισφάλεια, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για το κόστος προμήθειας και τη διαμόρφωση των τιμολογίων.
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί:
O ΔΕΔΔΗΕ να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την εκπόνηση και την υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης του αυξανόμενου επιπέδου των απωλειών και της σταδιακής απομείωσης τους, στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που καταρτίζονται από Διαχειριστές δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Για τη βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού των ρευματοκλοπών από τον Διαχειριστή, προτείνεται στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για ρευματοκλοπή, να προστεθεί και η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου απενεργοποιημένων παροχών.
Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σε σχέση με την επισφάλεια και το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι προμηθευτές και στη συνέχεια οι καταναλωτές, λόγω των ρευματοκλοπών και άλλων προβλημάτων του δικτύου , ο ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας το οποίο δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις ποσότητες που καταμετρούνται, το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφθασε σε περίπου 18% στη Χαμηλή Τάση και περίπου στο 7,5% στη Μέση Τάση. Το κόστος που προκύπτει από την αναντιστοιχία αυτή καλούνται να το πληρώσουν κατ’ αρχήν οι προμηθευτές και εν τέλει οι καταναλωτές. Πρόκειται δε για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά απωλειών σε σύγκριση με λοιπά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, στη μεθοδολογία της ΡΑΑΕΥ για τον υπολογισμό του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθούν «δαπάνες που αντιστοιχούν στο εύλογο κόστος του Διαχειριστή Δικτύου για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων ενέργειας προς αντιστάθμιση των συνολικών απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής». όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος στην τοποθέτησή του.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επικαλείται μάλιστα στοιχεία από μελέτη του Ευρωπαίου Ρυθμιστή, του ACER, που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα ήταν -ήδη από το 2021- και παραμένει σήμερα ,μία εκ τις ελάχιστες χώρες- μέλη της Ε.Ε., όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή, αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας και τον καταναλωτή, με προφανή συνέπεια την έλλειψη επαρκούς κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών.