Mε ή χωρίςτην έγκριση της Κομισιόν το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος τον Δεκέμβριο
Aπoφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων μείωσης του τελικού λογαριασμού ρεύματος τον Δεκέμβριο για τα νοικοκυριά και ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, με ή χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, δίχως να τρέφει ιδιαίτερες ελπίδες για το αποτέλεσμα της συνάντηση που θα έχει αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με τα στελέχη της Κομισιόν όσον αφορά στην υιοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων, όπως έχει προτείνει η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Πάντως ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στον λογαριασμό ρεύματος τον Δεκέμβριο, αν δηλαδή θα επιβληθεί πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών όλων των τεχνολογιών, μέτρο ανάλογο με αυτό που είχε ισχύσει κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022-23 ή θα επιβληθεί εκ νέου τέλος στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, όπως συνέβη το καλοκαίρι.
Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από το ύψος των επιδοτήσεων που θα χρειαστεί να καταβληθούν για να διατηρηθούν οι τιμές λιανικής γύρω από τα 15 λεπτά/KWh, όπως είναι ο στόχος του υπουργείου. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει η πλήρης εικόνα της πορείας των τιμών στη χονδρική αγορά. ‘Ηδη, πάντως, εξετάζονται όλα τα πιθανά “εργαλεία” χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και της άντλησης ποσών από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων.
Στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τα στελέχη της Κομισιόν, αναμένεται ότι θα τοννίσει την ανάγκη υιοθέτησης του μηχανισμού αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων, με στοιχεία που δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία, καθώς και ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό, λόγω της χρήσης ενός συγκεκριμένου αλγορίθμου που αποτρέπει τις εξαγωγές πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου.
Μέχρι σήμερα πάντως, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτή, παρότι οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Νοέμβριο, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, έχουν εκτιναχθεί στη ΝΑ Ευρώπη. Σήμερα η μέση τιμή χονδρικής στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 128,43 ευρώ/MW με άνοδο 15,41% σε σχέση με χθες και ανώτατη τιμή στα 235 ευρώ/MW. Ακόμη υψηλότερη είναι η τιμή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 161,71 ευρώ/MW, στη Σερβία και την Ουγγαρία φθάνει στα 164,53 ευρώ/MW και στο Κόσσοβο στα 145,27 ευρώ/MW. Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι τιμές κινούνται γύρω στα 120 ευρώ/MW και συγκεκριμένα 123,32 ευρώ/MW στη Γερμανία, 122,9 ευρώ/MW στην Πολωνία και 113,5 στη Γαλλία. Τις προηγούμενες ημέρες όμως, οι διαφορές τιμών μεταξύ των αγορών της ΝΑ Ευρώπης και της κεντρικής Ευρώπης ξεπερνούσαν τα 100 ευρώ/MWh.
Mέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να αναμένεται καμία αλλαγή πολιτικής. Αλλά και με τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, οι όποιες αποφάσεις για βελτιώσεις στους μηχανισμούς – αν τελικά ληφθούνπράγμα πολύ αμφίβολο- θα καθυστερήσουν…