Eντός του 2025 η τελική επενδυτική απόφαση για το GREGY
To project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, GREGY, το οποίο σχεδιάζει ο όμιλος Koπελούζου, για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Bόρειο Αφρική στην Ευρώπη ήδη συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον, με τις προπαρασκευαστικές ετοιμασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το έργο, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP 29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συνδυάζεται με την ανάπτυξη ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 9,5 GW , κατά βάση ανεμογεννητριών, που αξιοποιώντας το πλούσιο αιολικό δυναμικό της περιοχής θα τροφοδοτούν τη διασύνδεση.
Στόχος είναι η μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με ανταγωνιστικούς όρους, πράγμα που αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για τη ΝΑ Ευρώπη
Κατά την παρουσίαση του prοject στο Mπακού, ο κ. Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, δήλωσε ότι σχεδιάζεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών και ήδη έχει διενεργηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή των μελετητών. Εχουν κατατεθεί 20 προτάσεις και τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιλεγούν οι μελετητές. Θα ακολουθήσει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατόπιν η έρευνα με ειδικό πλοίο για την χάραξη της όδευσης του καλωδίου.
Ο προϋπολογισμός του μελετητικού έργου εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να συγχρηματοδοτηθεί κατά 50% από το ευρωπαϊκό ταμείο “Connecting Europe Facility” (CEF)
Το GREGY αφορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο δυναμικού μεταφοράς 3.000 MW και μήκους περίπου 950 χλμ, που θα συνδέει την Aίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αττική.
Έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI PMI) της ΕΕ, καθώς και στον κατάλογο με έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2025 αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το 2031.
Στόχος είναι, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης να έχουν κατασκευαστεί στην Αίγυπτο τουλάχιστον το 50% των έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 9,5 GW, που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. To μεγαλύτερο μέρος, το 75% της συνολική ισχύος που θα εγκατασταθεί θα αφορά σε αιολικά και τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά. Την κατασκευή των έργων αναμένεται να αναλάβει κονσόρτσιουμ εταιρειών μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί από τον όμιλο Κοπελούζου.
Ας σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι σύντομες και το κόστος ανάπτυξης των έργων σημαντικά μικρότερο, σε σχέση πχ με την Ελλάδα, όχι μόνον λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού αλλά και γιατί η περιοχή η οποία έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι επίπεδη. Επιπλέον πρόκειται για περιοχή με ιδιαίτερα υψηλό αιολικό δυναμικό, που προοιωνίζεται την υψηλή απόδοση των έργων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου Κοπελούζου η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα προσεγγίζει τα χαρακτηριστικά του baseload φορτίου, που σημαίνει σχεδόν συνεχής ροή πράσινου ρεύματος και ανταγωνιστικές τιμές. Υπολογίζεται ότι ένα μέρος της θα απορροφάται από την ελληνική βιομηχανία και τα data centers, σχεδόν το 1/3 θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη μέσω των διασυνδέσεων, υφιστάμενων και μελλοντικών, του ελληνικού συστήματος.
Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρει το GRECY υπολογίζεται ότι μπορεί να αντικαταστήσει περί τα 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.