Κοινή επιστολή 10 εταιριών ΦοΣΕ κατά της νέας μεθοδολογίας για τις περικοπές
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ρύθμιση για την ανάθεση της εφαρμογής των περικοπών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους Φορείς Συλλογικής Εκοπροσώπησης (ΦΟΣΕ) των ΑΠΕ.
Δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου και συγκεκριμένα οι: Metlen, elpedison, Optimus Energy, Wootis, Forerna, HelleniQ Energy, MORE, Axpo, RenoptiPower και Eunιce, συνυπέγραψαν κοινή επιστολή προς τη ΡΑΕΕΥ εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο μέτρο και στα πρόστιμα μη συμμόρφωσης που προβλέπει, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στους Διαχειριστές του Συστήματος και υπογραμμίζοντας το σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για τους ίδιους του ΦΟΣΕ.
Αναλυτικότερα, στην κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμογής των περιορισμών έγχυσης από τους σταθμούς ΑΠΕ, οι 10 εταιρίες επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις, που εκτός της ανάθεσης αρμοδιότητας περιλαμβάνουν και κυρώσεις, αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους Συμμετέχοντες στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας όσο και στην ίδια την αγορά γενικότερα.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εξεταστούν οι θέσεις τους, που έχουν ως εξής:
1. Η ευθύνη εκτέλεσης των περιορισμών έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ που συμμετέχουν στην ανακατανομή δεν πρέπει να ανήκει στους ΦοΣΕ, αλλά στους αρμόδιους Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και δικτύων διανομής, όπως ακριβώς προβλέπεται και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών. Παραθέτουν το σχετικό κανονισμό της ΕΕ 2019/943, ο οποίος για τη διαχείριση της ανακατανομής και του περιορισμού έγχυσης δίνει κεντρικό ρόλο στους Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και των δικτύων διανομής, χωρίς αναφορά στους ΦοΣΕ ΑΠΕ. Τονίζουν ότι ο ρόλος των ΦοΣΕ ΑΠΕ περιορίζεται στην λειτουργία τους ως φορείς που διαχειρίζονται τη συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στο φυσικό σύστημα μεταφοράς και διανομής και επίσης επικαλούνται τον Κανονισμό (EE) 2015/1222 που υπαγορεύει ότι η ευθύνη για την ανακατανομή ανήκει στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της εκάστοτε χώρας, χωρίς να αναφορά στους ΦοΣΕ ΑΠΕ.
2. Οι ΦοΣΕ ΑΠΕ αποτελούν συμμετέχοντες στις αγορές και ορόλος τους πρέπει να παραμένει διακριτός τους Διαχειριστές και τους λειτουργούς των αγορών.
3. Οι ΦοΣΕ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεταβατικές, όπως αναφέρονται στο κείμενο της μεθοδολογίας, νέες υποχρεώσεις τους, καλούνται να προχωρήσουν σε σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη των αναγκαίων λειτουργικών συστημάτων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να καταστεί μη αξιοποιήσιμο, όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Κέντρου Ελέγχου Διαχείρισης Δικτύου (ΚΕΔΔ) από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι ΦοΣΕ δεν πρέπει να επιβαρύνονται με δαπάνες που δεν θα έχουν αντίκρισμα, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα.
4. Οι Διαχειριστές όχι μόνο καλούν, εξαιτίας της τεχνικής τους αδυναμίας, τους ΦοΣΕ να αναλάβουν μεταβατικά τον ρόλο τους στην ανακατανομή, αλλά επιβάλουν την εφαρμογή Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης για την μη ανταπόκρισή τους σε αυτόν. Σε περίπτωση που εν τέλει θεσπιστεί αυτή η μεταβατική υποχρέωση, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνοδεύεται με δεσμευτικές απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης των 500€/MWh προς στους ΦοΣΕ, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον οικονομικές πιέσεις στην αγορά, επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων.
Τελος οι εταιρίες επιφυλάσσονται να σχολιάσουν τα τεχνικά της μεθοδολογίας όταν εξειδικευτούν τα εγχειρίδια των Διαχειριστών, τονίζοντας ότι αναγνωρίζουν μεν την ανάγκη για την άμεση διαμόρφωση σαφούς πλαισίου περιορισμών έγχυσης από σταθμούς ΑΠΕ, αυτό όμως δεν θα πρέπει να θίγει τους θεσμικούς ρόλους και τις αρμοδιότητες των συμμετεχόντων στην αγορά ή να προκαλεί επιπλέον οικονομικές ανισορροπίες.