Οι ακραίες τιμές ηλεκτρισμού ήρθαν για να μείνουν
Οι ακραίες τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού, με τις κατακόρυφες αυξήσεις ορισμένες ώρες της ημέρας, ως και πάνω από 900 ευρώ/MWh φαίνεται ότι “ήλθαν για να μείνουν” και μάλιστα να γίνουν ακόμα πιο έντονες όσο ενισχύονται οι διασυνδέσεις των δικτύων ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αρκετοί αναλυτές, προεξοφλώντας ότι τους επόμενους μήνες του χειμώνα θα δούμε αρκετές φορές να διαμορφώνονται ακραίες μέγιστες τιμές στη χονδρική αγορά και μάλιστα όχι μόνον σε μια χώρα αλλά σχεδόν σε όλη την περιφερειακή αγορά με την οποία είναι πρωτίστως διασυνδεδεμένη. Ο βασικός λόγος γι’αυτό, είναι ότι, για παράδειγμα τον χειμώνα, συχνά επικρατούν παρόμοιες καιρικές συνθήκες στις περιφερειακές αγορές, με αποτέλεσμα όταν η παραγωγή των ΑΠΕ περιορίζεται λόγω του καιρού και αυξάνεται η ζήτηση εξ αιτίας των ψυχρών θερμοκρασιών, όλα τα γειτονικά συστήματα ηλεκτρισμού προσπαθούν μέσω εισαγωγών να λύσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα υψηλές τιμές και συνθήκες συνωστισμού στα δίκτυα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο συνδυασμός χαμηλής ηλιακής ενέργειας, κοινό χαρακτηριστικό αυτή την εποχή του χρόνου, λιγοστών ανέμων και χαμηλής θερμοκρασίας στη κεντρική Ευρώπη, οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με παρόμοια μείγματα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής, να προστρέξουν στις εισαγωγές. Δεδομένης της διασυνδεσιμότητας των συστημάτων ηλεκτρισμού, παρατηρήθηκε μία, κατά πολύ υψηλότερη, συσχέτιση των τιμών ηλεκτρισμού και πίεση στα δίκτυα και “μάχες” προσφορών, προκειμένου κάθε χώρα να εξασφαλίσει ταυτόχρονα τόσο τις εισαγωγές ηλεκτρισμού όσο και τη χωρητικότητα διασύνδεσης
“Ο χειμώνας μόλις αρχίζει” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής, σημειώνοτας ότι στη Γερμανία, η μέγιστη οριακή τιμή, την περασμένη εβδομάδα εκτοξεύτηκε στα 936,28 ευρώ/MWh με τη τιμή του συμβολαίου βασικού φορτίου να φθάνει στα 395,34 ευρώ/MWh στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Παρεμφερείς συνθήκες διαμορφώθηκαν και σε γειτονικές αγορές.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η ελληνική αγορά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το καλοκαίρι, οι τιμές εκτοξεύτηκαν, όχι μόνον στην ελληνική αγορά αλλά σε όλες τις βαλκανικές χώρες και εκείνες με τις οποίες είναι περιφερειακά διασυνδεδεμένες. Το ίδιο συνέβη και τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν αρκετές φορές ακραίες τιμές, της τάξης των 500-600 ευρώ την ώρα που σβήνουν τα φωτοβολταϊκα, αλλά και υψηλές μέσες τιμές ημέρας. Εαν στους παράγοντα καιρό, προστεθούν τα διάφορα έκτακτα περιστατικά, όπως βλάβες στα δίκτυα ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ( και το αντίστροφο το καλοκαίρι) τότε οι τιμές ξεφεύγουν και εκτινάσσονται στα ύψη.
Για τις χώρες που εξαρτούν τη σταθερή παραγωγή ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο, όπως η Ελλάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αυτές που θα διαδραματίζουν το βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.
«Τελικά, ο κύριος μοχλός για τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρισμού για τον υπόλοιπο χειμώνα θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες για το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι περίπου 65% υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο για πρώτο τρίμηνο του 2024, δήλωσε αναλυτής στο Montel, επικαλούμενος τις τιμές των τριμηνιαίων συμβολαίων TTF. «Αυτό μεταφράζεται σε μια αναμενόμενη ετήσια αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 1ο τρίμηνο της τάξης του 35% έως 50% σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία και πιθανώς και η Ελλάδα, με βάση τη μέχρι σήμερα διαμόρφωση των τιμών.
Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου TTF την Παρασκευή έκλεισε στα 41,125 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει από τη ζώνη των 45-49 ευρώ των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 128,15 ευρώ/MWh (+16,40%).