Στην Αίγυπτο o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Mε στόχο την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέα τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών με έμφαση στις διπλωματικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην συνάντηση η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και η Κυπριακή Δημοκρατία από τον πρόεδρο της Νίκο Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για τη 10η τριμερή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής που πραγματοποιείται μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, ενώ έχουν προγραμματιστεί και συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από τα τρία κράτη για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών.
‘Ενα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθεί ιδιαίτερα είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, το πρότζεκτ GREGY, το οποίο ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου. Το έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).
Στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης,ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και περίπου 12 επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι και ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το GREGY
Εκτός από την τριμερή συνάντηση, που εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε μία κοινή δήλωση, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και τη σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης.
¨Ηδη η εταιρία ELICA του ομίλου Κοπελούζου, που προωθεί το GREGY έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών που θα καθορίσουν την οριστική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, και το συνολικό κόστος υλοποίησης.
Στο έργο αναμένεται να συμμετάσχουν και οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου. Ήδη ο αιγυπτιακός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς έχει εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής, ενώ ο ΑΔΜΗΕ με την ELICA έχουν υπογράψει MOU για την προοπτική εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που αναπτύσσει το έργο, με μερίδιο 33,3%.
Για την εκπόνηση των μελετών βυθού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 20 διεθνείς εταιρίες και σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών από τις εταιρίες που προκρίθηκαν στη short list , με στόχο μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ανατεθούν οι μελέτες.
Ο προϋπολογισμός του GREGY ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ και αφορά στην μεταφορά 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του GREGY τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταιρίες χωρών της Βαλκανικής.
Το πρότζεκτ εκτός από τη διασύνδεση προβλέπει και την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στην Αίγυπτο, κυρίως αιολικών πάρκων.
Το GREGY σχεδιάζεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά βιώσιμες πηγές ενέργειας για την απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές και η ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ.