Στο Ριάντ ο πρωθυπουργός στις 13-14 Ιανουαρίου – Ο τομέας της ενέργειας ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης
Περαιτέρω άνοιγμα στον αραβικό κόσμο τόσο σε διπλωματικό όσο και οικονομικό επίπεδο επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13 και 14 Ιανουαρίου, επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ενώ σήμερα βρίσκεται στο Κάιρο για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου.
Ο τομέας της ενέργειας, είναι ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού τόσο στο Κάιρο όσο και στο Ριάντ. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τελικά δεν θα συνοδεύσει τον κ. Mητσοτάκη στην Αίγυπτο, θα έχει σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman bin Abdulazi, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού.
Η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν μία από τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού.
Ας σημειωθεί ότι ήδη συζητείται η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, έργο που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ και έχει για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί κοινή εταιρία 50-50 με τον Διαχειριστή της Σαουδικής Αραβίας, National Grid. Παράλληλα προωθείται και τηλεπικοινωνιακή σύνδεση.
Η Saudi Greek Interconnection, όπως ονομάζεται η κοινή εταιρία για την , ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση των σχετικών μελετών, ενώ άμεσος στόχος είναι η ένταξη του project στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PΜI) της ΕΕ.
Η εν λόγω διασύνδεση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Ας σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία θέλοντας να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις εξαγωγές ενέργειας και μετά το τέλος της εποχής του πετρελαίου, δίνει μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας, με πρώτο στόχο ως το 2030 να προέρχεται από ΑΠΕ, τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ της τάξης των 130 GW ως το 2030.
‘Oσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με εταιρίες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Αιγύπτου.
Η πρώτη αφορά στη συνεργασία με την Dawiyat Integrated, την τηλεπικοινωνιακή θυγατρική της Saudi Electricity Company (SEC) για την δημιουργία ενός νέου «διαδρόμου» μεταφοράς δεδομένων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η συμφωνία με την Telecom Egypt, αφορά στο 2Africa. το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών.