Nέα σημαντική άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του ηλεκτρισμού, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα παραμένει, ζήτημα στο οποίο επανήλθε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας επί της ουσίας μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις αποκλίσεις στις τιμές ηλεκτρισμού εντός ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημερας διαμορφώνεται σήμερα στα 205,75 ευρώ/MWh, κατά 46,8% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή της Τρίτης, 14/1. Εξ ίσου εντυπωσιακή είναι η αύξηση της μέγιστης οριακής τιμής ημέρας. που φθάνει στα 452,13 ευρώ/MWh , έναντι των 203,51 ευρώ/MWh της προηγουμένης. Μάλιστα σήμερα ο όγκος των συναλλαγών είναι μειωμένος κατά 1,73% σε σχέση με τον αντίστοιχο της Τρίτης, φαίνεται όμως ότι η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 48,12% του ενεργειακού μείγματος, οι υψηλές εξαγωγές στο 14,97% του συνόλου των συναλλαγών και η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 26,66% λόγων των καιρικών συνθηκών ώθησαν υψηλά τις τιμές. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του λιγνίτη, στο 10,78%, λόγω και των αναγκών τηλεθέρμανσης,
Για μία ακόμα φορά, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είχαν τις υψηλότερες τιμές, άνω των 200 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση από τη Δ. Ευρώπη, τη Γερμανία, όπου η μέση τιμή στην τοπική αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού έφθασε στα 222 ευρώ/ MWh. Tα πρωτεία είχε η Σερβία με 229,95 ευρώ. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 140 και 185 ευρώ/MWh, με εξαίρεση τη Δανία στα 199 ευρώ/MWh ενώ στις σκανδιναβικές χώρες οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές, με φθηνότερη όλων τη σουηδική αγορά στα 4,52 ευρώ/MWh.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού προς την Κομισιόν, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ανάλογων επιστολών, ήταν εξαιρετικά επίκαιρη
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουρκανία και περιορίστηκαν δραστικά οι εξαγωγές ρωσικού αερίου.
Από το καλοκαίρι του 2024, ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας λύση για τις «απαράδεκτες» διαφορές στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.
Σε νέα επιστολή προς την Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι τιμές του ρεύματος παρέμειναν υψηλές και ζητά από τις Βρυξέλλες να κινηθούν ταχύτερα ενάντια στις ανισότητες στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες, όπως αναφέρει, παραβιάζουν τον κανόνα της ελεύθερης ροής αγαθών στο μπλοκ.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, παρότι τα αιτήματα δεν προέρχονται μόνον από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα αναπτύσσει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποιεί τους πόρους του φυσικού αερίου.. Όμως, οι τιμές συνδέονται με τους πιο ακριβούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, ενώ ακόμα η διασυνοριακή ολοκλήρωση καθυστερεί «Δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα με τριψήφιες τιμές ρεύματος ενώ την ίδια ώρα μια άλλη χώρα έχει μηδενικές ή αρνητικές τιμές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του.
Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν και αν θα προτιμήσει και πάλι- όπως στις απαντήσεις της στις προηγούμενες επιστολές- να μην δώσει λύσεις, παραπέμποντας μόνον σε μακροπρόθεσμα έργα, αγνοώντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό. ένα πρόβλημα που πλήττει τις χώρες του Νότου