Το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τη βιομηχανία πλαστικών
Μια σημαντική πρόκληση για τη βιώσιμη παραγωγή πλαστικών προϊόντων (όπως και για το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής) στη χώρα μας αποτελεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες οργανισμών όπως το ΙΟΒΕ, αλλά και όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), το υψηλό κόστος ενέργειας έχει σημαντικές επιπτώσεις γι’ αυτόν τον σημαντικό κλάδο της εθνικής οικονομίας. Τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στη διεθνή σκηνή, ζητήματα συνέχισης της παραγωγής, θέσεων εργασίας, αλλά και εσόδων για το κράτος, είναι μερικές μόνο εξ αυτών.
Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και η αναγκαία μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις εκ μέρους της βιομηχανίας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.
Ο ΣΒΠΕ παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων και με ανησυχία σημειώνει περιπτώσεις όπως του εργοστασίου Polisan Hellas στον Βόλο: σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το εργοστάσιο, που παράγει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης. Το υψηλό κόστος, τα παραγωγικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ανταγωνισμός από αγορές όπως η Κίνα, οδήγησαν τους μετόχους στην απόφαση αυτή.
Η Polisan Hellas αποτελεί ένα μόνο από τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία, καθώς υπονομεύεται η παραγωγική δραστηριότητα και η ικανότητα εξαγωγών.
Ο ΣΒΠΕ, έχει επισημάνει τις στρεβλώσεις αυτές τόσο στην Πολιτεία όσοι και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την ένταξη αυτού του στρατηγικής σημασίας κλάδου στις ενεργειακές επιδοτήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει έως και σήμερα.
Ο Σύνδεσμος καλεί, έστω και τώρα, τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή διασφαλίζοντας, σε συνεργασία και με τις επιχειρήσεις, ότι ο κλάδος θα παραμείνει μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας.
Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών, με ιστορία δεκαετιών και κρίσιμο ρόλο στην εθνική οικονομία, δεν πρέπει να αφεθεί να παρακμάσει. Η επαναβιομηχανοποίηση της Ελλάδας είναι ένα στοίχημα για το άμεσο μέλλον, που απαιτεί λύσεις στο παρόν.