Επιδότηση του ενεργειακού κόστους ζητά η βιομηχανία
Mέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και μεταξύ άλλων την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis Transision Framework -TCΤF) ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN), επισημαίνοντας το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Την ώρα που άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν σειρά μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας «η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται μεσοπέλαγα, αντιμέτωπη με τα κύματα χωρίς καμία βοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων.
Επικαλείται το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία από τον Ιούνιο 2024 έχει εγκρίνει ειδικό μηχανισμό επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνάει το όριο των 90 ευρώ/MWh. Πρόσφατα, η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε την παράταση του μέτρου για όλο το 2025. Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.
Οι ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις όμως πληρώνουν σήμερα το ρεύμα σε τιμή γύρω στα 170 ευρώ/MWh και δεν προβλέπεται καμία επιδότηση, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος που έχει προαναγγελθεί αφορά μόνον στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις ισχύος έως 35 KVA.
Αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, ζητά με πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «το εργαλείο αντιστάθμισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας να παραταθεί τουλάχιστον έως το 2030.”.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία παράταση του TCTF, του μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα για την παροχή κρατικών ενισχύσεων, κατά παρέκκλιση του αυστηρού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Εκτός όμως από τη χρέωση ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ έχει επανειλημμένα θέσει ζήτημα και για άλλες παραμέτρους που αυξάνουν το κόστος ρεύματος, όπως η μεγάλη αύξηση του κόστους στην Αγορά Εξισορρόπησης. Τους τελευταίους μήνες το κόστος αυτό έχει φθάσει στα 25 ευρώ/MWh, ποσό που προστίθεται στη χρέωση ενέργειας. ‘Οπως αναφέρει ο κ. Κοντολέων υπάρχουν προσφορές στην Αγορά Εξισορρόπησης που φθάνουν και τα 1.000 ευρώ/MWh, ενώ το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών στην συγκεκριμένη Αγορά φθάνει τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Μάλιστα φέρει ως παράδειγμα το εργοστάσιο Polisan Hellas στον Βόλο που παράγει PET και το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης.