Chevron: Έτοιμη να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης
Μία νέα εποχή στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας χθες, ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτντ Τραμπ, του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρίας Chevron να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται για μια κίνηση που προετοιμαζόταν αρκετό χρονικό διάστημα από την Chevron σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron και ότι εντός της εβδομάδας θα προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για την ακριβή έκταση της ερευνητέας περιοχής και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών. Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ κατέθεσε χθες τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η θαλάσσια περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται η Chevron καλύπτει μία έκταση της τάξης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητοποιεί πλέον ότι η μονομερής προώθηση της πράσινης μετάβασης δεν επαρκεί για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος και ότι συμβατικά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο είναι απαραίτητα μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση. Πολύ περισσότερο αν οι ελληνικές θάλασσες αποδειχθεί ότι κρύβουν αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων, πλουτοπαραγωγικούς πόρους που οφείλει η χώρα να εκμεταλλευτεί.
Έτσι, καθώς το διεθνές σκηνικό αλλάζει με την πολιτική Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, δημιουργώντας ρωγμές στο δόγμα της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, η Ελλάδα αποφασίζει να προχωρήσει πιο δυναμικά στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Βέβαια και στο παρελθόν είχαν επιχειρηθεί ανάλογες κινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα όμως , καθώς καμία έρευνα- πέραν αυτών που είχαν γίνει προ δεκαετιών- δεν πέρασε στο επόμενο στάδιο της γεώτρησης.
Κύκλοι προσκείμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κόσμος αλλάζει και να πάψει να τον αντιμετωπίζει μέσα από το πρίσμα ιδεοληψιών όπως κάνει αυτή τη στιγμή». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιμείνει στις έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτική της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Το ΥΠΕΝ στη χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050 και πέραν του 2050 για τον υπόλοιπο πλανήτη και τονίζει ότι η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση.
Η Chevron είναι η δεύτερη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία που έρχεται στην Ελλάδα. ‘Ηδη, ο άλλος μεγάλος αμερικανικός κολοσσός, η ExxonMobil, που είναι ο leader στην κοινοπραξία με την ΗelleniQ Energy, έχει πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια και δυτικά της Kρήτης και αναμένεται ως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ολοκληρώσει την ερμηνεία και την αξιολόγηση των δεδομένων που έχει συλλέξει, από την οποία θα κριθεί και αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα κυπριακά νερά, κινήσεις που δείχνουν ότι αναζωπυρώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο, παρά τη γεωπολιτική ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή,…. ενδεχομένως και εξ αιτίας της.
Η θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, όπου ενδιαφέρεται να διεξάξει έρευνες η Chevron γειτνιάζει με τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, όπου έχει κάνει σεισμικες έρευνες η ExxonMobil
‘Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Chevron έχει ήδη αγοράσει το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νότια και δυτική Ελλάδα.
Eξάλλου, σε φάση έρευνας βρίσκονται ακόμα τέσσερα οικόπεδα, στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και σε τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος.
“Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό” τονίζει το YΠEN στη χθεσινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι η όλη εξέλιξη, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την εκμετάλλευση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας, προς όφελος της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.