Aναδρομικά για ένα τρίμηνο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων
Την αναδρομική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ανακοίνωσε χθες επίσημα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ανοίξει τον Μάρτιο και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το ύψος της επιδότησης να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από την επιδότηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Εν τω μεταξύ η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, προκαλώντας ανησυχία και για τις επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού, που όπως δείχνει η έως σήμερα πορεία τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν επιδοτήσεις και για τους λογαριασμούς Μαρτίου, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας θελήσει να διατηρήσει τα τιμολόγια λιανικής κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, την Παρασκευή το συμβόλαιο TTF για παράδοση τον Μάρτιο έκλεισε στα 55,980 ευρώ/MWh (+0,461%), καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη αύξησαν την κατανάλωση και μείωσαν τα αποθέματα φυσικού αερίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2023. Το κύμα ψύχους αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, επιταχύνοντας την εξάντληση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αερίου, τα οποία έχουν υποχωρήσει στο 51% του δυναμικού των αποθηκών, από 69% πριν από ένα χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία προς τη Β. Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης στο κοίτασμα Njord, ενώ σταθερή παραμένει η αποστολή φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG).
Ωστόσο η προσοχή της αγοράς έχει στραφεί στον Πρόεδρο Τραμπ και τις κινήσεις του όσον αφορά στους δασμούς στην Ευρώπη και το αμερικανικό LNG. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα επέβαλε δασμούς 15% στο αμερικανικό φυσικό αέριο ως απάντηση στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.
‘Οσο για την Ευρώπη, μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει αν θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού LNG προκειμένου να αποφύγει τους υψηλούς δασμούς στα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Patrick Pouyanné, διευθύνοντος συμβούλου της TotalEnergies στου FT, o οποίος κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί ένας μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αμερικανικού LNG για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές εταιρίες και θα ικανοποιούσε την επιθυμία του προέδρου Τραμπ η ΕΕ να αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου και αερίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα την Ευρώπη από απότομες αυξήσεις τιμών στο μέλλον.
Η TotalEnergies είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας από τις ΗΠΑ. Η εταιρία δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην πώληση μεγαλύτερων ποσοτήτων αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Με το ισχύον καθεστώς οι εξαγωγικές άδειες αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη πρέπει να επαναδιαπραγματεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ οι χώρες που έχουν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμες άδειες και αυτόματες εγκρίσεις. ‘Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της TotalEnergies, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να ζητήσει ένα είδος εγγύησης για να διασφαλίσει ότι ο εφοδιασμός από τις ΗΠΑ δεν θα διαταραχθεί .
Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις όποιες επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και του κόστους ενέργειας, που είναι ήδη πολύ υψηλό.
Επιδοτήσεις
Οσον αφορά στις επιδοτήσεις του λογαριασμού ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός θα αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο ως 10 εκατ. ευρώ με εξαίρεση τους αγρότες που έχουν πολύ σταθερό και πολύ χαμηλό τιμολόγιο. Συνολικά υπολογίζεται ότι από το μέτρο θα μπορέσουν να επωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 – 700.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα λάβουν επιδότηση ανάλογη με αυτή των οικιακών καταναλωτών “και ενδεχομένως ελάχιστα μεγαλύτερη”, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι όταν ανοίξει η πλατφόρμα να υποβάλουν αίτηση και να δηλώσουν ότι δεν υπερβαίνουν τους κανόνες της κρατικής ενίσχυσης (de minimis).