Εκτακτη φορολογία στους ηλεκτροπαραγωγούς εξετάζει το ΥΠΕΝ
Εκτακτη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εξετάζει να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προκειμένου να καλύψει το κόστος της επιδότησης στου λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αναμένεται να συνεχιστεί τον Μάρτιο, εξ αιτίας της διαρκούς ανόδου στις τιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά.
Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, σε εσωτερική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ενδέχεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, τόσο για το φόρο στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού όσο και για την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων.
Τα υπουργείο σχεδιάζει να διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των επιχειρήσεων, για το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, το ύψος όμως της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.
Στόχος του υπουργείου είναι ως τα μέσα Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι, μικρές επιχειρήσεις με παροχή ισχύος ως 35 KVA, θα υποβάλουν το αίτημα τους μαζί με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την τήρηση των κανονισμών de minimis, δηλαδή ότι δεν έχουν λάβει άλλη επιδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους με βάση του σχετικούς κανονισμούς. ‘Οπως έχει δηλώσει, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στόχος είναι η επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις για του λογαριασμούς ηλεκτρισμού του τριμήνου να καταβληθεί εντός του Μαρτίου.
Εκτιμάται ότι δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι 600.000-700.000 εταιρείες. Aς σημειωθεί ότι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για μία επιδότηση, όσο των νοικοκυριών, δηλαδή 1,5 λεπτό/KWh ή και ελαφρώς υψηλότερη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο κ. Σκυλακάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του.
Πάντως οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού δείχνουν νέα αύξηση στα τιμολόγια Μαρτίου που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι το Σάββατο, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα προοινωνίζεται τη συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 207,28 ευρω/MWh, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με τη Δευτέρα. Ήδη η μέση χονδρική τιμή του Φεβρουαρίου (έως σήμερα) έχει φθάσει στα 154,73 ευρώ/MWh, έναντι 135,13 ευρώ/MWh του Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος κύκλος ανόδου των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά ξεκίνησε τον Νοέμβριο όταν η μέση τιμή ανέβηκε στα 137, 42 ευρω/MWh, oδηγώντας τότε το υπουργείο να χορηγήσει την επιδότηση τους λογαριασμούς ρεύματος. Τον Δεκέμβριο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ελαφρώς υποχώρησε στα 129,81 ευρώ/MWh, έκτοτε όμως η άνοδος συνεχίστηκε. Μάλιστα, η αύξηση της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο, όπως αποτυπώθηκε στο συμβόλαιο TTF, προμηνύει περαιτέρω αύξηση των τιμών του ρεύματος τον Μάρτιο στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας, εκτός και αν οι καιρικές συνθήκες περιορίσουν δραστικά τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη στο σύστημα.
Για σήμερα πάντως, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, η αυξημένη ζήτηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την περιορισμένη συνεισφορά των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών αλλά και οι υψηλές εξαγωγές, οδήγησαν σε άνοδο των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες συμμετέχει στον όγκο συναλλαγών κατά 9,5%, από το φυσικό αέριο κατά 57,1%, ενώ οι ΑΠΕ περιορίστηκαν στο 20,1%.
Η παραγωγή των υδροηλεκτρικών κάλυψε το 3,1%, οι εισαγωγές το 7,1% ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 12,1%. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών παρέμεινε αμετάβλητος στις 381,74 GWh, η υψηλότερη τιμή της ημέρας όμως έφθασε στα 471,56 ευρώ/MWh, ενώ τη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί στα 386,04 ευρώ/MWh.
‘Oπως συνέβη όλους τους προηγούμενους μήνες, υψηλές τιμές δεν έχει μόνον η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι οι τρεις αγορές, όπου σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται άνω των 200 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 208, 04ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία στα 193,35 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία βρίσκεται στα 139,76 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 103,69 ευρώ/MWh και στην Ιταλία στα 144,42 ευρώ/MWh.
Oι υψηλές τιμές στη εγχώρια χονδρική αγορά, μπορεί να πιέζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, εφόσον παραμένει ο στόχος η τιμή λιανικής να μην ξεπερνά κατά μέσον όρο τα 15-16 λεπτά/KWh. Bέβαια το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί και από την εμπορική πολιτική των εταιριών προμήθειας και κυρίως των μεγαλύτερων, που δίνουν και τον τόνο στην αγορά.
Τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΗ απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων παρέχοντας εκπτώσεις έως και 40%. ‘Ετσι, τον Φεβρουάριο η εταιρία διατήρησε το πράσινο τιμολόγιο της στο ίδιο ύψος με τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στα 0,154 ευρώ/KWh, Αν και τον Μάρτιο ακολουθήσει την ίδια πολιτική, τότε πιθανώς η επιδότηση να παραμείνει στο 1, 5 λεπτό/KWh, δεδομένου ότι και η Protergia της METLEN , που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει, για ένατο συνεχόμενο μήνα, σταθερή τη χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο στα 0,159 ευρώ/KWh.