Προτεραιότητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις δίνει ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος
’Eμφαση στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας, που συμβάλλουν στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και στον περιορισμό της περίσσειας από την παραγωγή των ΑΠΕ δίνει ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, τονίζοντας της ανάγκη αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής μετάβασης.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, μιλώντας στο Cleaning Up Podcast, η δουλειά του αφορά κατά το ήμισυ στην ενεργειακή ασφάλεια και το υπόλοιπο μισό στην ενεργειακή μετάβαση. Βασική του στόχος είναι η εξασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας με ενέργεια και η αποτροπή ενεργειακών κλυδωνισμών. Παράλληλα στις επιδιώξεις του είναι ο σχεδιασμός του ενεργειακού συστήματος του 2030, 2040, 2050, και η διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής.
Ο ίδιος φαίνεται να προτεραιοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας, θέτοντας σε δεύτερη θέση την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς με τις διασυνδέσεις επιτυγχάνονται εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που φέρνουν έσοδα στη χώρα και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση τόσο του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών όσο και του ενεργειακού ισοζυγίου, με τον περιορισμό του πλεονάσματος από την παραγωγή ΑΠΕ. ‘Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να επενδύσουμε υπερβολικά σε περισσότερη παραγωγή ενέργειας, αλλά σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».
Σχετικά με την υπερπροσφορά των ΑΠΕ και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρισμού καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες ο κ. Τσάφος ανέφερε ότι ο κύριος τρόπος για να εξισορροπήσει το σύστημα είναι το διασυνοριακό εμπόριο. «Ο νούμερο ένα τρόπος που εξισορροπούμε τις ΑΠΕ είναι το εμπόριο. Δεν τις εξισορροπούμε με το φυσικό αέριο. Τις εξισορροπούμε με λίγα υδροηλεκτρικά σε ωριαία βάση -βασικά, χρησιμοποιούμε τα υδροηλεκτρικά, τα αυξάνουμε το πρωί, τα μειώνουμε το μεσημέρι και τα επαναφέρουμε το βράδυ. Αλλά ο κύριος τρόπος που εξισορροπούμε τις ΑΠΕ είναι το εμπόριο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι εξαγωγές ηλεκτρισμού γίνονται όταν έχουμε πολλή ανανεώσιμη ενέργεια, κυρίως αιολικά, και αντιστρόφως εισάγουμε ηλεκτρισμό όταν δεν έχουμε αρκετή ενέργεια από τις ΑΠΕ.
Εξέφρασε την υπερηφάνειά του, που το 2024 η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για το μέλλον της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξισορροπηθεί η υπερπαραγωγή από ΑΠΕ. Σημαντική θεωρεί επίσης την πρόκληση διατήρησης της λειτουργίας του συστήματος χωρίς τεράστιο κόστος για το 10% – 15% ή 5% της ενέργειας που δεν μπορεί να καλυφθεί από ΑΠΕ.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά με υψηλές τιμές ρεύματος στην εγχώρια αγορά δήλωσε: « Η τιμή ήταν υψηλή για όλους, αλλά για εμάς ήταν χαμηλότερη επειδή ήμασταν καθαροί εξαγωγείς. Και αυτό είναι καλύτερο από την αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ήμασταν καθαροί εισαγωγείς, τότε θα είχαμε ακόμα υψηλότερες τιμές από τους γείτονές μας». Πρόσθεσε πάντως πως πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τέτοια φαινόμενα και ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει για αυτό. Θεωρεί ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι πλέον πιο διατεθειμένοι να «σκύψουν» στις αδυναμίες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και να την βελτιώσουν.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύει στη δυναμική της ολοκληρωμένης ενεργειακής αγοράς της ΕΕ, μια αγοράς που όπως είπε, δεν αποτελείται από 27 εθνικά σχέδια συνδεδεμένα μεταξύ τους, αλλά από ένα ενιαίο σχέδιο που αξιοποιεί τα ενεργειακά πλεονεκτήματα κάθε χώρας.