Σε αναζήτηση επενδυτών για το data center που σκοπεύει να κατασκευάσει στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι οι παραγωγικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, η διαθεσιμότητα δικτύου και η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές χώρες καθιστούν την περιοχή ελκυστική για κέντρα δεδομένων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για το 2024, ο σχεδιασμός για το Data Cener προβλέπει δύο φάσεις ανάπτυξης, με την πρώτη να αφορά σε δυναμικότητα 300 MW και τη δεύτερη σε δυναμικότητα 1 GW. Πρόκειται για έργο, του οποίου η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, όπως είπε ο κ. Στάσσης, ο οποίος εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει το παρών στη νέα αυτή αγορά, προκειμένου, εκτός των άλλων, να διοχετεύσει την ενέργεια που θα παράγει από ΑΠΕ στην περιοχή.
Σχετικά με το κόστος ανάπτυξης των data centers, ο κ Στάσσης ανέφερε ότι ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ/MW για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό , χωρίς να συμπεριλαμβάνει στο ποσό αυτό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και της γης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η παγκόσμια ζήτηση για data centers αναμένεται να υπερβεί τα 200 GW ως το 2030, με τη ζήτηση στην Ευρώπη να φθάνει περίπου στα 35 GW. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα περίπου 2 χρόνια πίσω από την Αμερική, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αναλύοντας την καταλληλότητα της Δυτικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση data center, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε την πρόσβαση σε συνδεσιμότητα οπτικής ίνας, τη σχετικά μικρή απόσταση, των 150 χλμ με τη Θεσσαλονίκη και τον υψηλό βαθμό συνδεσιμότητας δεδομένων με την Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ιδαίτερη έμφαση έδωσε στο υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτρισμού στην περιοχή, που ήταν το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό κέντρο στην Ελλάδα λόγω γου λιγνίτη, στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέρεγειας από μονάδες φυσικού αερίου Συνδυασμένου Κύκλου και ΑΠΕ και στις μεγάλες εκτάσεις γης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.