Η Chevron και το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας
Τη διαδικασία παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης των τεσσάρων θαλάσσιων οικοπέδων που ενδιαφέρεται να διερευνήσει η αμερικανική εταιρία Chevron σκοπεύει να ολοκληρώσει ως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, το οποίο χθες ανακοίνωσε την αποδοχή του αιτήματος του αμερικανικού κολοσσού για έρευνες στα μπλοκ «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ» .
Τον Ιανουάριο η Chevron είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να διερευνήσει τα θαλάσσια οικόπεδα «Μπλοκ Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου».
Eίναι η δεύτερη αμερικανική εταιρία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στις έρευνες για φυσικό αέριο/πετρέλαιο στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, μετά την Exxon Mobile η οποία μαζί με την HellenIQ Energy ερευνά δυο θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά της Κρήτης.
Ο νέος υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Chevron, μίλησε χθες για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που αποδεικνύει ότι η χώρα συνεχίζει να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. «Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Παπασταύρου, που συνοδευόταν στη δήλωση του αυτή από τον νέο υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
Tο επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα γίνεται δεκτό το αίτημα της Chevron για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Έχει προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση του πρώην υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη για τα θαλάσσια οικόπεδα «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου».
Στην συνέχεια αναμένεται να υπογραφούν οι τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες των τεσσάρων περιοχών, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα παραμείνει «ανοιχτός» 90 ημέρες για το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλο ενδιαφέρον πέραν της Chevron.
Η όλη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουνίου. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα ξεκινήσει η διαμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η όλη διαδικασία να κλείσει στο τέλος του 2025 με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Chevron.
Σημειώνεται ότι οι δυο νέες, προς έρερυνα περιοχές διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.