Σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου το 2027 η Πτολεμαϊδα V
Σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου (OCGT), με μειωμένη ισχύ σε σχέση με τη σημερινή, μετατρέπεται το 2027 ο λιγνιτικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, η οποία επικεντρώνει τα επενδυτικά της κεφάλαια στην στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ εντός και εκτός της χώρας, των δικτύων, στις τηλεπικοινωνίες και τα data center
Μιλώντας χθες στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2024, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ανακοίνωσε ότι η ισχύς της μονάδας OCGT στην Πτολεμαϊδα θα είναι 350 MW, έναντι 660 MW του λιγνιτικού σταθμού που λειτουργεί σήμερα. Η κεφαλαιουχική δαπάνη ( CAPEX) για το έργο υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Η υφιστάμενη μονάδα θα σβήσει στο τέλος του 2026 και η λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2027.
Το όλο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 3 Απριλίου στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς της Πτολεμαΐδας.
‘Ηδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με εταιρίες προμήθειας του τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 η ΔΕΗ προγραμματίζει να ολοκληρώσει την επιλογή του εξοπλισμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες αδειοδότησης με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει και η συμφωνία με τον ανάδοχο του έργου.
Aς σημειωθεί ότι οι μονάδες OCGT, αφορούν επί της ουσίας στην εγκατάσταση αεριοστροβίλων αφού αποτελούν την απλούστερη εφαρμογή καύσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει έναρξη κατασκευής της μονάδας -που θα είναι hydrogen ready, δηλαδή έτοιμη να δεχθεί υδρογόνο ως καύσιμο – το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ ο σχεδιασμός της επιτρέπει τη μελλοντική αναβάθμισή της, σε μονάδα Κλειστού Κυκλου (CCGT) με την προσθήκη τουρμπίνας ατμού, ισχύος 150 MW.
Για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο θα κατασκευαστεί συνδετήριος αγωγός, μήκους μικρότερου των 10 χλμ, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ θα είναι έτοιμος το τρίτο τρίμηνο του 2027, οπότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα
Η μετατροπή της Πτολεμαϊδας V σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου εντάσσεται στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Είναι ο τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που θα αποσυρθεί και η πιο καινούργια στη χώρα, αφού η κατασκευή της, που κόστισε περίπου 1,4 δισ, ευρώ, ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια.
Οσον αφορά στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει σήμερα υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 1,4 GW, εκ των οποίων τα 0,7 GW στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 0,7 GW στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, με στόχο το 2027 να έχουν όλα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΔΕΗ αυξήθηκαν το 2024 στα 1,718 δισ. ευρώ από 1,255 δισ. ευρώ το 2023. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, μετά τους φόρους, ανήλθαν σε 187 εκατ ευρώ από 494 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση τα καθαρά κέρδη για το 2024 ανέρχονται σε 423 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ το 2023. Το συνολικό χρέος της εταιρίας στις 31.12.2024 είχε αυξηθεί στα 5,091 δισ. ευρώ από 3,168 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Τα αποτελέσματα του 2023 περιλαμβάνουν τη συμβολή από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, ενώ τα αποτελέσματα για το 2024 περιλαμβάνουν τη συνεισφορά τόσο της ρουμανικής θυγατρικής όσο και της εμπορικής αλυσίδας Κωτσόβολος, που εξαγόρασε η εταιρία.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 ευρώ προήλθαν από τη δραστηριότητα στη Ρουμανία.