Μείωση άνω του 70% για το αέριο λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ
Τη σημαντική μείωση, πάνω από 70%, του αερίου λειτουργίας στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου το 2027, πράγμα που οδηγεί και σε μείωση του σχετικού κόστους, προβλέπει μελέτη του ΔΕΣΦΑ, την οποία ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ.
Το “αέριο λειτουργίας” είναι το φυσικό αέριο που καταναλώνεται από τις ίδιες τις εγκαταστάσεις του εθνικού συστήματος μεταφοράς (ιδιοκατανάλωση) μαζί με τις ποσότητες που χάνονται από διαρροές, εξαερώσεις και τεχνικές διαδικασίες συντήρησης, όταν λειτουργεί το δίκτυο.
Όπως αναφέρει η μελέτη του ΔΕΣΦΑ οι ανάγκες αερίου λειτουργίας θα μειωθούν το 2027 κατά 73% σε σχέση με το 2026, καθώς αναμένεται να υποχωρήσουν στα 5,45 εκατ. Nm³ από 19,9 εκατ. Nm³ κατά τη φετινή χρονιά. Η πτώση οφείλεται στη χαμηλότερη προβλεπόμενη κατανάλωση καυσίμου στους σταθμούς συμπίεσης Νέας Μεσημβρίας και Αμπελιά. Τα 5,45 εκατ. Nm³ αντιστοιχούν στο 0,07% της συνολικής προβλεπόμενης ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 7,734 δισεκατομμύρια Nm³ για τον επόμενο χρόνο.
Η σχετική πρόβλεψη του ΔΕΣΦΑ για τη μείωση του αερίου λειτουργίας το 2027 περιλαμβάνεται στη Μελέτη Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου για το έτος 2027, που υπέβαλε ο Διαχειριστής στη ΡΑΑΕΥ.
Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των 5,45 εκατ. Nm³ του αερίου λειτουργίας για το 2027, περίπου 5,44 εκατ. Nm³ αφορούν στην ιδιοκατανάλωση του συστήματος, ενώ 9.000 έως 10.000 Nm³ αφορούν σε φυσικές απώλειες από το δίκτυο και τον εξοπλισμό.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση προέρχεται από τους σταθμούς συμπίεσης του δικτύου. Ειδικότερα, περίπου 4,4 εκατ. Nm³, δηλαδή το 81% της συνολικής ιδιοκατανάλωσης, θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τη λειτουργία των σταθμών συμπίεσης σε Νέα Μεσημβρία και Αμπελιά. Άλλες ποσότητες αφορούν στη θέρμανση, τη λειτουργία μετρητικών και ρυθμιστικών σταθμών, καθώς και στις αναγκαίες εξαερώσεις κατά τη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος.
Το κόστος του αερίου λειτουργίας θα προκύψει προκύπτει από τις τιμές για αγορές φυσικού αερίου που θα πραγματοποιηθούν το 2027. Πρόκειται για ένα κόστος που ανακτάται μέσω των χρεώσεων που επιβάλλονται στους χρήστες, δηλαδή στις εταιρίες που χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη δεν αναφέρει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για την προμήθεια των 5,45 εκατ. Κυβικών μέτρων για το αέριο λειτουργίας, δεδομένου ότι αυτό θα διαμορφωθεί από τις τιμές φυσικού αερίου που θα διαμορφωθούν στην αγορά το 2027 και από τις συναλλαγές του ΔΕΣΦΑ στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας











