Yπό προϋποθέσεις η χορήση επιδότησης στο ρεύμα των επιχειρήσεων
Στην επιβολή όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος ορισμένων μικρών επιχειρήσεων φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, παράλληλα με την επιδότηση για τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση του του μέτρου, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι τα κονδύλια θα προέλθουν από μία ακόμα έκτακτη φορολόγηση των εταιριών ηλεκτρισμού, που ήδη αντιδρούν.
Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου και το ύψος της θα αποφασιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αφού πρώτα οι εταιρίες προμήθειας ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές στα πράσινα τιμολόγια, τους μόνους τους οποίους αφορά το μέτρο, να διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά/KWh.
Για τις επιχειρήσεις όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιδοτηθούν οριζόντια όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, αλλά θα τεθούν προϋποθέσεις, όπως η επιχείρηση να πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς του ρεύματος, ή τις δόσεις, όπως έχουν διακανονιστεί, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις να δοθούν μετά από έλεγχο του μετρητή, προκειμένου να μην ενισχυθούν όσες κάνουν ρευματοκλοπή.
Ωστόσο, η συνολική χρηματοδότηση του μέτρου προβληματίζει, καθώς τόσο το πλαφόν όσο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται ότι έχουν αποκλειστεί: Το πλαφόν επειδή δεν συνάδη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και η έκτακτη εισφορά γιατί όπως αποδείχθηκε όταν είχε επιβληθεί το καλοκαίρι, οι εταιρίες μετακύλησαν τελικά το κόστος στις τιμές του ηλεκτρισμού.
Η έκτακτη εισφορά του καλοκαιριού εφαρμόστηκε για ένα μόνο μήνα, παρότι νομοθετικά είχε προβλεφθεί η δυνατότητα να ισχύσει ως τρεις μήνες, και απέδωσε 28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε ως επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ωστόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί και κυρίως οι καθετοποιημένοι όπως η ΔΕΗ μετακύλησαν το επιπλέον κόστος από την έκτακτη εισφορά στα τιμολόγια. Γι’ αυτό και το μέτρο θεωρείται αποτυχημένο.
Έτσι αναζητούνται άλλοι τρόποι για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, με πρώτη την φορολόγηση των “υπερεσόδων” των ηλεκτροπαραγωγών, χωρίς να αποκλείεται τελικώς και η χρήση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι την 1η Δεκεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα είναι υψηλότερα από το Νοέμβριο λόγω της ανόδου της τιμής στη χονδρική αγορά, που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται έως σήμερα (26/11) στα 137,20 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 90 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.