Σημαντική αύξηση του κόστους εξισορρόπησης
Προβληματισμό προκαλεί η συνεχής αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρήπησης τα τελευταία χρόνια, με χρεώσεις που επιβαρύνουν το τελικό κόστος ρεύματος των επιχειρήσεων, τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση Τάση.
Το 2024 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ οι τρεις Λογαριασμοί Προσαυξήσεων που συναποτελούν το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης παρουσιάζουν συνεχή άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους. Από 15,829 ευρώ/MWh που ήταν το συνολικό κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων τον Αύγουστο του 2024, αυξήθηκε σε 19,121 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, σε 23,913 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και έφθασε στα 25,101 ευρώ/MWh το Νοέμβριο για να μειωθεί ελαφρά στα 23,383 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο.
Πρόκειτια για μία εξέλιξη που απασχολεί την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία έχει αναθέσει σχετική μελέτη σε εξωτερικό σύμβουλο και έχει ενημερώσει για το όλο ζήτημα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.
Το φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονο τους χειμερινούς μήνες. Κύκλοι της βιομηχανίας επισήμαναν ότι από τον Οκτώριο του 2024 και μετά το κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων αυξήθηκε κατά 8-10 ευρώ/MWh. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και το 2023 η οποία μάλιστα άρχισε να εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο, συνεχίστηκε ως τον Μάιο του 2024, και αποκλιμακώθηκε τους θερινούς μήνες, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα. Το μέσο κόστος των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων το 2024 διαμορφώθηκε σε 16,823 ευρώ/MWh ενώ το 2023 ήταν 13,030 ευρώ/MWh.
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ως ενδεχόμενο η αύξηση στην Αγορά Εξισορρόπησης να οφείλεται στην τηλεθέρμανση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, καθώς ο ΑΔΜΗΕ θέτει με εντολή του στην Αγορά δυο λιγνιτικές μονάδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των τηλεθερμάνσεων και οι μονάδες αμείβονται στην τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης. Η πρακτική αυτή προκαλεί κόστος, λόγω ανακατανομής των μονάδων που είχαν αρχικά επιλεγεί στο πλαίσιο της υποβολής προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα , πιθανώς στην αύξηση του κόστους εξισορρόπησης να έπαιξαν ρόλο και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Σαφείς απαντήσεις πάντως αναμένονται τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει η ΕΒΙΚΕΝ για τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Κοντολέων εκτιμά ότι το 2025 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εξακολουθεί χάνει ανταγωνιστικότητα. ιδίως έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.
«Η ελληνική βιομηχανία είναι μόνη της μεσοπέλαγα, χωρίς βοήθεια», ανέφερε ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι «Χρειαζόμαστε στήριξη, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα». Τονίζει ότι τα 170 ευρώ/MWh που πληρώνει η ελληνική βιομηχανία (κόστος ενέργειας και εξισορρόπησης) είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και προσθέτει ότι οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μειώσουν ουσιωδώς τα κόστη στο ρεύμα για τους τελικούς καταναλωτές, όπως άλλωστε αναφέρει και η έκθεση Ντράγκι.