Aλμα των εξαγωγών ηλεκτρισμού κατά 91,7% τον Δεκέμβριο
Kατά της επιβολής έκτακτης φορολογίας στη ενέργεια τάσσονται κατηγορηματικά οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής , χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως “φαύλο κύκλο χωρίς αποτέλεσμα” γιατί επιβαρύνει τις τιμές και παράλληλα ζητούν τη δημιουργία μια αγοράς «διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος», που θα καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος τις ώρες που δεν παράγουν οι ΑΠΕ.
Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσματα από τις θέσεις του ΕΣΑΗ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού. Οι εταιρίες ανησυχούν μήπως οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες οδηγήσει τελικώς την κυβέρνηση να αναζητήσει την κάλυψη του κόστους τους μέσω της επιβολής έκτακτης φορολογίας. Βέβαια το ύψος των επιδοτήσεων είναι μικρό, (1,5 λεπτά/KWh), δεν παύει όμως να συνεπάγεται κόστος για την κυβέρνηση.
Το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το συνολικό κόστος για την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών έφθασε στα 60 εκατ. ευρώ. Τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει επιδότηση και στους λογαριασμούς του Μαρτίου, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στην αγορά χονδρικής του ρεύματος και ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών. Χθες έκλεισε στα 58,240 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4,517%. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργεια Θόδωρος Σκυλακάκης έχει ανακοινώσει την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων με αναδρομική ισχύ για το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Ας σημειωθεί ότι το κόστος των επιδοτήσεων του καλοκαιριού 2024 καλύφθηκε από έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρισμού και ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας έκτακτης φορολόγησης, αν χρειαστεί.
Στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας, η μέση τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώνεται σήμερα στα 159,65 ευρώ/MWh, κατά 10% υψηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα. Μία έκτακτη φορολόγηση στα ενεργειακά προϊόντα θα αύξανε τα κόστη και τις τιμές στη χονδρική αγορά ενέργειας, υπογραμμίζει ο ΕΣΑΗ
Σε σχέση με την αγορά διαθεσιμότητας ισχύος, ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/943 ορίζει ότι οι αγορές διαθέσιμης ισχύος δεν είναι πλέον ούτε προσωρινές ούτε έσχατο μέσο για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ειδικά στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΣΑΗ, η νέα αγορά διαθέσιμης ισχύος θα λειτουργήσει και ως ασπίδα των καταναλωτών απέναντι σε εποχιακές αυξήσεις τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αφού θα περιλαμβάνει πλαφόν στο έσοδο ανά MWh από την πώληση ενέργειας για όσες μονάδες παραγωγής/αποθήκευσης κλείσουν συμβόλαιο διαθέσιμης ισχύος με τον ΑΔΜΗΕ.
Προς το παρόν πάντως το ΥΠΕΝ δεν φαίνεται να εξετάζει το αίτημα αυτό, που αποτελεί πάγια θέση του συνδέσμου εδώ και χρόνια.