Για μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ίσως και από τον Ιούνιο, πιέζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας μετά την απαλλαγή του φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.
Η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει τη ΔΕΗ- Προμήθεια από ένα σημαντικό κόστος, που πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρω
Με το ισχύον καθεστώς, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής δεν επιβάρυνε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές στη χονδρική αγορά αλλά τους προμηθευτές ηλεκτρισμού και κυρίως τη ΔΕΗ που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο, γύρω στο 95% σήμερα.
Το πολυνομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή, προβλέπει ότι από 1ης Ιουνίου 2016 ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής καταργείται
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και κατά πόσον θα ωφεληθεί ο καταναλωτής από την περικοπή αυτή ή αν το όφελος θα το καρπωθούν μόνον οι εταιρίες προμήθειας, με πρώτη τη ΔΕΗ.
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ανέφεραν ότι έχει έλθει ο καιρός να μειώσει η ΔΕΗ τα τιμολόγιά της, ιδιαίτερα για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι επί τόσους μήνες δεν έχουν δει καμία ελάφρυνση ούτε από τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Δεν απέκλειαν δε να ανακοινωθεί μία μείωση, τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πράγμα που για πολιτικούς λόγους θα ήθελε και ο υπουργός κ. Σκουρλέτης.
Μία μείωση των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ θα περέσυρε και τα τιμολόγια των ανταγωνιστών της, των ανεξάρτητων προμηθευτών, που τους τελευταίους μήνες αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς το μερίδιό τους στην αγορά.
Ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών εταιρών αναμένεται να ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με την εφαρμογή των δημοπρασιών ηλεκτρισμού, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Η ΔΕΗ θα πρέπει να βγάλει σε δημοπρασία φέτος το 8% της ποσότητας ηλεκτρισμού που διακινεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τρίτους προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή.
Το 2017 η ΔΕΗ θα δώσει μέσω δημοπρασιών ένα επιπλέον 12%, προκειμένου το μερίδιό της στη λιανική αγορά να μειωθεί κατά 20%, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Το 2018 και το 2019 προβλεται η επιπλέον διάθεση του 13% κάθε χρόνο αντίστοιχα, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει μειωθεί κάτω από το 50% της αγοράς..