Κλείσιμο μιαν ανάσα πριν τις 640 μονάδες για τον γενικό δείκτη που τερμάτισε τις υναλλαγές την Παρασκευή με άνοδο 2,76% και τζίρο αυξημένο, στα 149,8 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά κατέγραψε άνοδο 2,69% και στο τέλος της για πρώτη φορά ο γενικός δείκτης πέρασε σε θετικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου με κάτι περισσότερο από 1%. Σημειωτέον δε, ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα!
«Μετά από εννιά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δεν έχει βρει ακόμα το βήμα και τις απαραίτητες δυνάμεις για την υπερπήδηση του επιπέδου αντίστασης των 635 με 650 μονάδων αποτυπώνοντας έτσι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των 615 με 636 μονάδων. Η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου αντίστασης όχι μόνο θα βάλει ως αρχικό στόχο τις 680 μονάδες αλλά μπορεί να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για μια μετέπειτα ώθηση προς την κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου. Αντιθέτως, άρνηση τμήσης των 650 μονάδων και συνέχισης της υπάρχουσας ανοδικής τάσης θα ενεργοποιήσει ένα βραχυχρόνιο «κατέβασμα» πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι αναλυτές, με τελευταία την BofA, προεξοφλούν το κλείσιμο της αξιολόγησης και επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. «Περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο καθώς και ένα πολύ καλύτερο β' εξάμηνο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, πάντως, και πάντα με το «βλέμμα» στο Eurogroup, οι επενδυτές αξιολογούν τις δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ, Λιου και Γιούνκερ, που δηλώνουν ότι μια συμφωνία για το χρέος είναι κοντά, καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) έχουν έρθει πιο κοντά.
Εάν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της 11ης Μαΐου, το Χ.Α. εμφανίζει το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο του αυξημένου όγκου συναλλαγών σε ανοδικές συνεδριάσεις και του χαμηλού όγκου σε αντίστοιχα πτωτικές συνεδριάσεις. Αν και από τις αρχές του μήνα έχει καταγράψει μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τρεις εξ αυτών η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σε όλες τις θετικές συνεδριάσεις (πλην μίας), ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.
Σχολιάζοντας αυτήν την εικόνα, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι το momentum της αγοράς δεν είναι αρνητικό. Αντιθέτως, αυτό που καθηλώνει τον γενικό δείκτη, και αρκετές μετοχές του FTSE 25, είναι το "κακό ιστορικό" της ελληνικής συνέπειας και της ευρωπαϊκής ασυμφωνίας. Εάν η αγορά δεν έχει απτά στοιχεία στα χέρια της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν θα μπορεί να ξεφύγει από την παλίνδρομη διαπραγμάτευση των 620-630 μονάδων.
Iσχυρές ήταν οι εντολές αγορών στις τράπεζες, με την Alpha να κινείται πολύ κοντά στην περιοχή των 2,5 ευρώ, η Εθνική 0,31, η Eurobank στο 1,10 και η Πειραιώς στα 0,30 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ενδιαφέρον περιεστράφη και σε μια σειρά από άλλα blue chips, όπως η Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος.
Σταθεροποιητικά κινείται η απόδοση της 10ετίας, στα επίπεδα του 7,62%, με την αγορά να προσδοκά ότι αν όλα πάνε καλά στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, τότε είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω το δεκαετές, στα επίπεδα του 7,2%, κάτι που πραγματικά θα δώσει το έναυσμα για νέες τοποθετήσεις των ξένων στο Χ.Α.
Σημειωτέον, ότι η προσοχή της αγοράς και όσα περνούν οι μέρες θ’ αρχίσει να εστιάζει στο ετήσιο roadshow του Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη το διήμερο 21 – 22 Ιουνίου με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μετοχών του FTSE 25.