H πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενδεχομένως και μέσα στο 2016, περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερήσεως, προκειμένου να εκταμιευτούν τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου.
Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης θα καταβληθούν μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, το φθινόπωρο.
Η ΔΕΗ, μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ είναι οι τρεις ενεργειακές εταιρίες για τις οποίες ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέρεγειας Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωνε με κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν. Ωστόσο, η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με ημερομηνία της Παρασκευής 20 Μαίου με τη λίστα των 19 ιδιωτικοποιήσεων, που δημιοσιεύτηκε στο ΦΕΚ φέρει και την υπογραφή του υπουργού.
Το σχέδιο για τη ΔΕΗ προβλέπει την πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 με στόχο την πώληση του 17% των μετοχών, ενδεχομένως το 2016, όπως αναφέρει.. Η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα το δημόσιο κατέχει περίπου το 51,5% των μετοχών της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου 17% των μετοχών που έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο από το 2013.
Εξάλλου, σε ξεχωριστό ΦΕΚ, που κυκλοφόρησε χθες περιγράφεται και η διαδικασία των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ. Στόχος είναι στο τέλος του 2019 το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού να έχει περιοριστεί στο 49,24%, και προς το σκοπό αυτό μέσα στο 2016 πρέπει να δημοπραττηθεί ποσότητα ίση με το 8% του ρεύματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Γιο τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ το «συμπλήρωμα του μνημονίου» δεν θέτει χρονοδιάγραμμα.. Προβλέπει όμως την πρόσληψη συμβούλων μέχρι το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στα Ελληνικά Πετρέλαια ο σύμβουλος θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για το πακέτο του 35% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και θα υποβάλει τις σχετικές εισηγήσεις
«Αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση της διαδικασίας» από σύμβουλο που πρέπει να έχει προσληφθεί μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016, προβλέπει το μνημόνιο για το 65% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ.
Τα ΕΛΠΕ έχουν το υπόλοιπο 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ βασικός μέτοχος ων Ελληνικών Πετρελαίων με μερίδιο περίπου 42,5% είναι ο όμιλος Λάτση.
Η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ «πάγωσε» με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού με τη προσφορά της Gaszprom, που είχε γίνει το 2013. Τότε σταμάτησε και η όποια διαδικασία για τα ΕΛΠΕ, λόγω της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της ΔΕΠΑ..
Στη λίστα περιλαμβάνεται και η διάθεση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μόλις δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.