Το deal του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft με τα ΕΛΠΕ και 8 ακόμα συμφωνίες ή μνημόνια συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές και ο τουρισμός, μεταφέρει στις αποσκευές του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος φθάνει στην Αθήνα σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από 6 υπουργούς, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom Aλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν. Θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος και στη συνέχεια αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους σημαντικότερους τομείς των διμερών συνεργασιών και συγκεκριμένα στο εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Επί τάπητος όμως θα βρεθούν και όλα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα για τα οποία θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων αλλά και Πολιτική Διακήρυξη για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, δίνεται στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας και ΝΑΤΟ- Ρωσίας.
Χθες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων για την προμήθεια αργού με ανταλλαγή διυλισμένων προϊόντων. Ανάλογη συμφωνία τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει και με την ιρανική εταιρία NIOC.
Ακόμα, η ρωσική και η ελληνική πλευρά θα υπογράψουν : Τη Διακήρυξη εταιρικής σχέσης για τον εκσυγχρονισμό (οικονομική συνεργασία), συμφωνίες μεταξύ υπουργείων για συνεργασία στην Επιστήμη και Τεχνολογία, τον Τουρισμό (με πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2016-2017) και τη Μετεωρολογία, καθώς και συμφωνίες συνεργασίας φορέων, του Enterpise Greece με το Invest in Russia, του Πανεπιστημίου Πειραιά με το Πανεπιστήμιο των Ουραλίων και του ΚΑΠΕ με το Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν συμμετέχουν οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, και Γεωργίας .
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνομιλίες για τη ΔΕΠΑ , με την ελληνική πλευρά να θέτει το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του αερίου, ενώ οι Ρώσοι αναμένεται να αναφερθούν και στις παλαιές συμφωνίες με τα αντισταθμιστικά, που εκκρεμούν εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Το πρότζεκτ του νέου νότιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου, σχέδιο για το οποίο στα τέλη Φεβρουαρίου η Gazprom, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αναμένεται επίσης να πέσει στο τραπέζι, χωρίς όμως τις «τυμπανοκρουσίες», που κάποτε συνόδευαν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τους αγωγούς αερίου South Stream και Turkish Stream, σχέδια που όλα έμειναν επί χάρτου. Οι Ρώσοι πάντως, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δεν εγκαταλείπουν τους σχεδιασμούς τους για ένα Νότιο Αγωγό Αερίου, παρά την αντίθεση της ΕΕ
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (Rosco), καθώς οι επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, εταιρίας που έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου αναμένεται να συμπράξει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όσο και για την Rosco.
Ψηλά την ατζέντα της ελληνική πλευράς είναι η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα. . Η Μόσχα πάντως δεν σχεδιάζει άρση του εμπάργκο για τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, όπως διευκρίνισε χθες ο βοηθός της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσακόφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Δεν θα υπάρξουν ειδικές συνθήκες για ειδικές χώρες» δήλωσε ο κ. Ουσακόφ. Πρόσθεσε ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας μειώθηκε κατά 16%, ενώ συνολικά το 2015 ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών δεν ξεπέρασε τα 2,75 δισ. Δολάρια, ποσό κατά 34% κάτω από τα επίπεδα του 2014
Το 85% των ρωσικών εξαγωγών στην Ελλάδα αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δύο προιόντα των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, κυρίως αγροτικών, στη Ρωσία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το εμπάργκο της ΕΕ και τα αντίμετρα της Μόσχας. Σημαντική πτώση το 2015 σημείωσαν και οι αφίξεις Ρώσων τουριστών.
Η φετινή χρονιά πάντως. ξεκίνησε ενθαρρυντικά με τις πρώτες ενδείξεις να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το 2016 να κλείσει με περίπου 1 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία, έναντι 513.000 πέρυσι, αριθμός που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Αρκεί, βέβαια, να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τις θεωρήσεις visa. Στη φετινή άνοδο σημαντικό ρόλο αναμένεται να πάξει η μετατόπιση των Ρώσων τουριστών από την Τουρκία προς τη χώρα μας.
Αύριο Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο 'Αγιο 'Ορος, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τον κ. Πούτιν θα υποδεχθεί στις Καρυές ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.