Mνημόνιο Κατανόησης υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ, ο ICGB, ο φορέας που διαχειρίζεται τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB) και οι Διαχειριστές Μεταφοράς Αερίου 8 ακόμα χωρών της Κεντρικής και της Ν.Α Ευρώπης για την εναρμόνιση της ποιοτικών προδιαγραφών του φυσικού αερίου στα σημεία διασύνδεσης εντός των περιοχών της δικαιοδοσίας τους.
Πρόκειται για μία συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως στην προοπτική λειτουργίας του “Κάθετου Διαδρόμου” και τη μεταφορά αερίου μέσω της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες της κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης. Μέχρι σήμερα οι προδιαγραφές ποιότητας του αερίου βασίζονταν κυρίως στα χαρακτηριστικά του ρωσικού αερίου, που κυριαρχούσε στην μεταφορά μέσω αγωγών σε όλη την περιοχή.
Εκτός του ΔΕΣΦΑ και του ICGB τη συμφωνία έχουν συνυπογράψει οι Διαχειριστές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Κροατίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.
Ως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη αποτίμησης του αποτελέσματος από την εναρμόνιση των ποιοτικών προδιαγραφών του αερίου στα σημεία διασύνδεσης των προαναφερόμενων περιοχών. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλάνο δράσης, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την εφαρμογή των εναρμονισμένων προδιαγραφών.
Πρόκειται για μία κρίσιμη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δυνατότητα χρήσης των υφιστάμενων υποδομών στο μάξιμουμ της ικανότητάς τους. όσο και η διαλειτουργικότητα για την εξυπηρέτηση του πλήρους δυναμικού μεταφοράς αερίου από εναλλακτικές πηγές.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Διαχειριστές των 9 χωρών της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης έχουν προτεραιοποιήσει την εναρμόνιση των ποιοτικών προδιαγραφών στα σημεία διασύνδεσης, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να ενσωματωθούν γρήγορα και εύκολα οι ποσότητες αερίου από εναλλακτικές πηγές, και κυρίως του υγροποιημένου αερίου (LNG) μέσω της Ελλάδος.
Οι ποιοτικές παράμετροι του αερίου διαφέρουν ανάλογα με τη πηγή προέλευσης. Γι αυτό το λόγο η τυποποίηση των προδιαγραφών έχε ιδιαίτερη σημασία για τη διαλειτουργικότητα των υποδομών μεταφοράς και την αδιατάραχτη ροή του αερίου από τη μία χώρα στην άλλη.
Ο ελληνο- βουλγαρικός αγωγός (IGB) ήδη συνεργάζεται με τους Διαχειριστές Μεταφοράς Αερίου άλλων χωρών της περιοχής. Προς το παρόν λειτουργεί με δυναμικό μεταφοράς 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως αλλά έχει τη δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ.κ.μ. Μέσω του IGB μεταφέρεται περίπου το 70% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Βουλγαρία, η οποία πάντως τροφοδοτείται με αέριο και από την Τουρκία, μέσω του αγωγού TurkStream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο.