Tη δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή τουλάχιστον την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που αποτύχει το πολύπλοκο σχέδιο που νομοθετήθηκε πρόσφατα για την πώληση του 20-24% σε στρατηγικό εταίρο και τη μεταβίβαση του 51% στον έλεγχο του δημοσίου, ζητούν μετ' επιτάσεως οι δανειστές.
Αυτό προκύπτει από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το «συμπληρωματικό» μνημόνιο με τα έξτρα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη υποδόση, από τη δόση του δανείου.
Ο υπουργός μπορεί να αφήνει να εννοηθεί στην επιστολή του ότι το ζήτημα ΑΔΜΗΕ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και να εκτιμά ότι δεν χρειάζεται επιπλέον ρύθμιση καθώς θα υλοποιηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου , οι θεσμοί όμως δεν φαίνεται να πείθονται. 'Αλλωστε, στο αγγλικό κείμενο των αρχικών συμφωνιών, από τον Αύγουστο του 2015 και μετά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν περπατήσει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης – και μάλιστα εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων- τότε επανέρχεται στο τραπέζι η παλαιά ιδιωτικοποίηση του 66% των μετοχών, για την οποία το 2014 είχε γίνει ο διαγωνισμός, που διακόπηκε στη συνέχεια .
Στο τελευταίο μάλιστα προσχέδιο μνημονίου για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup αναφερόταν ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αν δεν υλοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρόνο το κυβερνητικό πλάνο.
Κύκλοι της αγοράς συνδέουν τις θέσεις των δανειστών με το ενδιαφέρον που εκφράζουν ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στον ΑΔΜΗΕ ή τουλάχιστον ενός σημαντικού πακέτου μαζί με το μάνατζμεντ της εταιρίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτατο στέλεχος της ιταλικής ΤΕRNA, του Διαχειριστή της Ιταλίας ο οποίος είχε καταθέσει κατ' αρχήν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του 2014, είχε διαμηνύσει πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας ότι δεν ενδιαφέρεται για μειοψηφικό πακέτο.
Στον παλαιό διαγωνισμό είχε συμμετάσχει επίσης ο βελγικός διαχειριστής ELIA, η κινεζική State Grid Corporation of China η οποία στο μεταξύ απέκτησε μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕRNA και ένα καναδικό συνταξιοδοτικό fund.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 θα πρέπει να έχει βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής, που θα αποκτήσει το 20-24% του ΑΔΜΗΕ. Οι διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου, με την γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα εγκρίνει την απόσχιση του Διαχειριστή και την πώληση του πακέτου 20% ως 24% σε τρίτη εταιρία. Επίσης θα πρέπει να εγκριθούν και μία σειρά άλλων ενεργειών, μέσω δύο πράξεων, δύο εταιρικών σχημάτων και δύο μετοχικών πακέτων 26% και 25% , με τελικό στόχο τη μεταβίβαση του 51% στο δημόσιο και τη διάθεση των μετοχών που θα απομείνουν, περίπου το 24% στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω ΧΑ. Ως το τέλος Ιουλίου η ΔΕΗ θα πρέπει να συντάξει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον επενδυτή, ως τον Νοέμβριο να έχει ανακηρύξει τον προτιμητέο αγοραστή και τον Φεβρουάριο να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Ενα από τα μεγάλα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η αποζημίωση της ΔΕΗ για το μερίδιο που θα αποκτήσει. Μάλιστα στο νόμο αναφέρει ότι αν χρειαστεί το δημόσιο θα προχωρήσει σε δανεισμό για τον λόγο αυτό. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι ένα μέρος της οφειλής θα καλυφθεί με συμψηφισμό των φόρων που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ για την απόσχιση, τη δημιουργία των νέων εταιρικών σχημάτων κλπ.
Το τελικό ποσό θα κριθεί βέβαια από το τίμημα που θα δώσει ο στρατηγικός εταίρος σε συνδυασμό με την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ. Στην προηγούμενη φάση, το 2014, το τίμημα για το 66% υπολογιζόταν γύρω στα 600 εκατ. Ευρώ.