Aνάβει η μάχη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού με τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος κατά 15% που προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα μερίδιά τους στην αγορά.
Βέβαια η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με ποσοστό 91,38% στο τέλος Απριλίου βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ). Όμως με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει για τη περικοπή του μεριδίου της και το ρυθμό αύξησης της παρουσίας των τρίτων παικτών, η εταιρία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί με τους πελάτες που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, τις ευάλωτες ομάδες κλπ.
Η μείωση των τιμολογίων θα αφορά μόνον στους συνεπείς καταναλωτές, εκείνους που δεν έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ή τις έχουν ρυθμίσει και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του στην Υποεπιτροπή της Βουλής για τις Νησιωτικές και Ορεινές Περιοχές.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, την επόμενη Τετάρτη και να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου.
Στην τσέπη του καταναλωτή πάντως η μείωση στον λογαριασμό ρεύματος δεν θα είναι 15%, αφού το μέτρο αφορά μόνον στο σκέλος των χρεώσεων ενέργειας. Ολες οι υπόλοιπες χρεώσεις, δίκτυο μεταφοράς, Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας, τέλη όπως το ΕΤΜΕΑΡ κλπ παραμένουν τα ίδια, προς το παρόν τουλάχιστον.
Στόχος του μέτρου, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι κατ' αρχήν η ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ φθάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως γίνεται και μία προσπάθεαι για να συγκρατήσει τους «καλούς» πελάτες, όσους μέχρι σήμερα υπήρξαν συνεπείς στις πληρωμές τους και να μην τους αφήσει να περάσουν στον ανταγωνισμό, που προσφέρει ελκυστικά πακέτα για διάφορες ομάδες καταναλωτών.
Το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών έχει φθάσει στο 8,62%, από λίγο πάνω από 4% στις αρχές του χρόνου, με πρώτες τις εταιρίες «Ηρων» με μερίδιο 2,4%, Elpedison με 2,13% και Protergia με 1,91%. Ακολουθούν οι εταιρίες NRG Trading με 0,61%, η Volterra με 0,47%, η Green με 0,42% και η Watt + Volt με 0,40%.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του 2017 και να πέσει κάτω από το 50% ως το 2020, Προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται οι δημοπρασίες ποσοτήτων ρεύματος από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσότητα ίση με το 8% του ρεύματος που διακινείται στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Γι' αυτό το λόγο από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου αναμένεται να φουντώσει η μάχη στην αγορά.
Στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στην παρούσα φάση – κάτι για το οποίο πίεζε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας- καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το οποίο προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου 2016. . Το όφελος για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται σε περίπου 70-75 εκατ. Ευρώ. Συνολικά όμως φέτος, ήταν καλή η χρονιά για τις εταιρίες του κλάδου, αφού οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποτυπώνονται στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) , έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και της μείωσης της ζήτησης χωρίς τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν την πτώση αυτή.