Δύο με τρεις μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μόλις ξεκινήσουν οι δημοπρασίες φθηνού ρεύματος από τη ΔΕΗ, συστήνοντας εταιρίες προμήθειας, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι νέοι κανονισμοί για τα ΝΟΜΕ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Η τελική διατύπωση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ)΄, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές και αποτυπώθηκε στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να προμηθεύονται ηλεκτρισμό από το νέο σύστημα. Το μόνο παράθυρο που αφήνει ο νόμος είναι η δυνατότητα να συστήσουν εταιρία προμήθειας, χωρίς να διευκρινίζει με απόλυτα σαφή τρόπο αν θα μπορούν ή όχι να πωλούν ενέργεια σε άλλες εταιρίες του ιδίου ομίλου. .«Σε κάθε περίπτωση πάντως μία τέτοια εταιρία θα μπορεί να πουλά ρεύμα σε άλλες βιομηχανίες και άλλες ομάδες καταναλωτών» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα μπορούσε να εγερθεί θέμα όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση όλων των προμηθευτών στο νέο σύστημα. .
Ας σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις δημοπρασίες φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος ήταν από τα πάγια αιτήματα των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η θέση αυτή βρήκε την έντονη αντίθεση της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ και αν κάπως υπήρξε μία άμβλυνση στις τελικές διατυπώσεις αυτό οφείλεται στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η πλήρης απαγόρευση μπορεί να έπεφτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Σε μεγάλο βαθμό η υπόθεση θα κριθεί από τον Κώδικα Συναλλαγών για τις Δημοπρασίες που πρέπει να εκπονήσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και να τον εισηγηθεί η ΡΑΕ. Εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα διάφορα «θολά» σημεία της διάταξης και αν τελικά το «παράθυρο» για τη συμμετοχή των βιομηχανικών καταναλωτών θα μείνει ανοικτό ή όχι.
Ανεξάρτητα πάντως της τελικής διατύπωσης, ορισμένοι όμιλοι διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην αγορά, κτυπώντας κατ ' αρχήν μερίδιο από τη βιομηχανική πελατεία της ΔΕΗ αλλά και από άλλες κατηγορίες καταναλωτών..
Οι μεγάλες βιομηχανίες μπορεί να είναι οι πρώτοι καταναλωτές που απελευθερώθηκαν όσον αφορά στην επιλογή προμηθευτή, όμως μέχρι σήμερα σχεδόν καμία μεγάλη μεταποιητική επιχείρηση δεν έχει εγκαταλείψει τη ΔΕΗ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα τιμολόγια ρεύματος και η αδυναμία εύρεσης φθηνότερου προμηθευτή.
Εναλλακτικοί πάροχοι στην αγορά Υψηλής Τάσης, απ' όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες, δεν δραστηριοποιούνται -προφανώς γιατί δεν συμφέρουν οι τιμές-, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένες άλλες κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών.
Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη μάχη της απελευθέρωσης της αγοράς τώρα ξεκινά.