Επιβάρυνση της τάξης του 3% στους λογαριασμούς ρεύματος εκτιμάται ότι θα φέρει η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται να φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ.
Ηδη η ΡΑΕ μελετά αρκετά σενάρια για τον επιμερισμό του πρόσθετου κόστους στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών- έχοντας ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχανιών-, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μεταφορά του από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι οι προκαθορισμένες χρεώσεις, όπως το τέλος μεταφοράς για το δίκτυο ηλεκτρισμού, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το ΕΤΜΕΑΡ κλπ που συνοδεύουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως παρόχου, ενώ ανταγωνιστική είναι η χρέωση ενέργειας, όπως την τιμολογεί κάθε πάροχος.
Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα επιλεγεί, αναμένεται να αποφασιστεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε μέσα το καλοκαίρι, καθώς το όλο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών. Περιλαμβάνεται στα “προαπαιτούμενα” του Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Ας σημειωθεί ότι το μηδενικό έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ αποτελεί υποχρέωση της χώρας από το δεύτερο μνημόνιο.
Εν τω μεταξύ, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις εξ’ αιτίας, αφενός τωνκαθυστερήσεων στην αλλαγή μεθοδολογίας του ΕΤΜΕΑΡ, όσο και του τρόπου που αυτό θα υπολογίζεται στο μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά καταγγελία σχετικά με τη συμβατότητα του υφιστάμενου ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία και η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να στείλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν εδώ και ένα χρόνο περίπου. Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να εκδοθεί σχετικά σύντομα και αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού ώστε να είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε η βιομηχανία κινδυνεύει με πρόστιμα και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, της ένωσης που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη , η βιομηχανία μπορεί να κληθεί να πληρώσει επιπρόσθετα για τα έτη 2014 και 2015, άνω των 12 εκατ.ευρώ ανά έτος, κυρίως η ΛΑΡΚΟ και η Αλουμίνιον της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί η μέθοδος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία να διαμορφωθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ (σύνδεση με ακαθάριστη προστιθέμενη αξία) σε συνδυασμό με καθορισμό ελάχιστης χρέωσης 1 ευρώ/MWh, ανεξαρτήτου ύψους κατανάλωσης.