Μπορεί να είναι και θετικό το brexit για την Κύπρο, σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου και γνωστό Αμερικανό επιχειρηματία, Γουίλμπουρ Ρος.
Μπορεί να είναι και θετικό το brexit για την Κύπρο, σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου και γνωστό Αμερικανό επιχειρηματία, Γουίλμπουρ Ρος.
Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Τράπεζας και το Harvard Club of Cyprus, υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Brexit, προσελκύοντας εταιρείες που θα ήθελαν να μην έχουν την έδρα τους τη Βρετανία. Πρέπει η Κύπρος να κινηθεί άμεσα διαφορετικά θα «κερδίσουν» την κούρσα άλλες χώρες, είπε.
Ο κ. Ρος πρότεινε στις κυπριακές Αρχές να υιοθετήσουν ακόμη πιο ανοικτές πολιτικές, προκειμένου να προσελκύσουν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σκέφτονται να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρος θετική για την Κύπρο θα είναι και η ομαλοποίηση των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν, καθώς, όπως εκτιμά «η Κύπρος μπορεί κάλλιστα να καταστεί ο λογικός βατήρας τόσο για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που θέλουν να συνάψουν συναλλαγές με τη χώρα όσο και για εταιρείες που θέλουν να εγκαταστήσουν τις βάσεις τους στην περιοχή». Ο κ. Ρος χαρακτήρισε το διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ως ίσως το «πιο πικρό και πιο ακριβό στην ιστορία», καθώς η ΕΕ μπορεί να χάσει 7,7 δισ. στερλίνες που λαμβάνει καθαρά από τη Βρετανία, ενώ η τελευταία κινδυνεύει να απολέσει μέρος από το 45% των εξαγωγών της προς την ΕΕ, και να επηρεαστεί ο χρηματοοικονομικός της τομέα, που εργοδοτεί το 3,4% των συνολικών θέσεων εργασίας και δημιουργεί 22 δισ. στερλίνες σε φόρους.
Ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές και εκτίμησε πως η ισχυρότερη απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι στην εργατική τάξη και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που προσομοιάζουν με τους ψηφοφόρους που επέλεξαν το Brexit.