Στρατηγική συνεργασία με τον κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό CMEC επιδιώκει να συνάψει η ΔΕΗ με αντικείμενο τόσο την κατασκευή της λιγνιτική μονάδας στη Μελίτη όσο και για τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Αλβανία.
Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στο Πεκίνο στα γραφεία της εταιρίας με αντιπροσωπεία της επιχείρησης. Ο κ. Παναγιωτάκης συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό κλιμάκιο στο ταξίδι στην Κίνα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους 17 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων και συζήτησε θέματα ηλεκτροπαραγωγής, δικτύων μεταφορών και διανομής (smart Grid) και πιθανών συνεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ζητήματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης Μονάδων. Επίσης, επισκέφθηκε εργοστάσια παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Επισημαίνεται ότι με ορισμένες από αυτές τις κινεζικές εταιρίες είχαν ήδη γίνει επαφές και συζητήσεις στην Αθήνα που συνεχίστηκαν και στην Κίνα.
Πληροφορίες θέλουν ότι οι συζητήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ επικεντρώνονται κυρίως με την CMEC.Πρόκειται για έναν όμιλο με έσοδα άνω των 20,7 δισ. RMB και με πολυσχιδή δραστηριότητα όπως κατασκευές ενεργειακών έργων αλλά και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Παναγιωτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της CMEC στο Πεκίνο, όπου και είχε συζητήσεις για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.
Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να επιδιώκει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό έχοντας μπροστά το άνοιγμα της ελληνικής εταιρίας στα Βαλκάνια και δη την Αλβανία αλλά και τη σύμπραξη στην κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη.