Το επίμαχο ζήτημα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ επανέρχεται μετ’ επιτάσεως στην γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που πραγματοποιείται σήμερα εξ αναβολής, ενώ οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να απειλούν με ματαίωσή της.
Το όλο θέμα κινδυνεύει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
Η μεταβίβαση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά 51% στο Δημόσιο και η πώληση ενός ποσοστού ως 24% σε ιδιώτη επενδυτή αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της πρόσφατης αξιολόγησης και περιλαμβάνεται στον σχετικό εφαρμοστικό νόμο.
Αν η κυβέρνηση αποτύχει να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή εντος των αυστηρών χρονικών προθεσμιών που έχουν τεθεί από τους δανειστές, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να πωληθεί κατά 100%.
Ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δηλώνουν πάντως αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ούτε αυτή τη φορά να πραγματοποιηθεί η συνέλευση, ενώ η ΓΕΝΟΠ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 10.00 πμ ως τις 13.00.
Η προηγούμενη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2016 αναβλήθηκε για σήμερα μετά από πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη εξ αιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων, οι οποίοι πρακτικά διέκοψαν τη διαδικασία.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη ΓΕΝΟΠ ήταν οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο σχετικό ΦΕΚ, για μεταφορά στο νέο Υπερταμείο τόσο του 51% του νέου ΑΔΜΗΕ όσο και του 34% της ΔΕΗ, καθώς ήδη το 17% της ΔΕΗ έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας υποστηρίζει ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του νέου ΑΔΜΗΕ δεν μεταβάλλεται, αφού ρητά ο νόμος ορίζει ότι το 51% παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Αυτή η ιδιότητα, κατά το υπουργείο, δεν χάνεται από τη μεταφορά του συγκεκριμένου ποσοστού στο νέο Υπερταμείο.
Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για το 34% της ΔΕΗ, παρότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να το διασφαλίζει.
Τέλος όσον αφορά το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για στρατηγική συμμετοχή στον ΑΔΜΗΕ, στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι Διαχειριστές από το εξωτερικό εκφράζουν την πρόθεσή τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο και ότι έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον από τις εταιρίες που είχαν συμμετάσχει στον παλαιό διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.