Eντός των ημερών η ΔΕΗ αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μετά την έγκριση του όλου σχεδίου από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε επεισοδιακά χθες σε δύο φάσεις.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ διέκοψαν τη συνεδρίαση το πρωί με αποτέλεσμα η συνέλευση να συνεχιστεί εκ νέου στις 3.00 μμ στο υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση την πρόταση του ελληνικού δημοσίου, που εγκρίθηκε χθες, από το υπόλοιπο 76% ( η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 100% των μετοχών του Διαχειριστή), ποσοστό 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα μεταβιβαστεί στην υπό σύσταση εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Το 51% των μετοχών θα εισφερθεί σε εταιρία συμμετοχών η οποία θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο στους άλλους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ. Στο τέλος της διαδικασίας οι μετοχές της εταιρίας θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.
Η εισήγηση για τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε με πλειοψηφία 96%. Η γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρίας για το 2016 παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων. Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ.
Η λήψη απόφασης για την τιμολόγηση του ρεύματος στην εταιρία « Αλουμίνιον της Ελλάδος αναβλήθηκε.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ νωρίτερα το πρωί ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να παραιτηθεί και να μην εγκρίνει τη διαδικασία. Ανάλογη θέση διατύπωσε στην παρέμβασή του, κατά την πρωινή συνεδρίαση, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης . Λαφαζάνης, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον κ. Παναγιωτάκη στο τιμόνι της ΔΕΗ. Πρότεινε επίσης την παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ και την επ' αόριστο αναβολή της απόφασης.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ».