To 50% των θέσεων εργασίας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα χαθεί εξ αιτίας της μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στο 34-35%% του μείγματος καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η συμμετοχή του λιγνίτη μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με τα στοιχεία για το 2016 να δείχνουν ότι φέτος η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι χαμηλότερη κατά 30% σε σχέση με το 2015, σε περίπου 15 TWh, από 27,4 TWh το 2010, όταν η λιγνιτική παραγωγή ξεπερνούσε το 50%
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις ομιλίες της γενικής διευθύντριας Ορυχείων της ΔΕΗ Όλγας Κουρίδου και του γενικού διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννη Κοπανάκη σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα στην Κοζάνη, το Σωματείο Σπάρτακος.
Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της απόσυρσης παλαιών λιγνιτικών μονάδων – με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ προς την ΕΕ-, σε συνδυασμό με τα φτωχότερα κοιτάσματα΄ που έχουν απομείνει και τον κακής ποιότητας λιγνίτη, που κατά καιρούς καθιστά ασύμφορη την παραγωγή.
Η κατάσταση δε αυτή δεν φαίνεται να μπορεί να αναστραφεί ούτε με τη λειτουργία της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα λειτουργήσει το 2020, ούτε με την προσθήκη της μονάδας «Μελίτη ΙΙ», στη Φλώρινα, που σχεδιάζει η ΔΕΗ να αναπτύξει σε σύμπραξη με ιδιωτική εταιρία.
Στο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης. Μάλιστα άφησε να υπονοηθεί ότι ούτε και ο στόχος του 35% θα είναι εφικτός στο μέλλον αν η Κομισιόν δεν συμφωνήσει στη διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στη ΔΕΗ για την περίοδο 2020-2030.
Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής, ανάλογα με τις τιμές που θα έχουν τα δικαιώματα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, καθιστώντας τον λιγνίτη ασύμφορο σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Εξάλλου, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο λιγνίτης έχασε σε ανταγωνιστικότητα εξ αιτίας της θεαματικής βουτιάς στις τιμές του φυσικού αερίου. Ήταν ένας από τους λόγους της μείωσης της χρήσης λιγνιτικών μονάδων κατά τη φετινή χρονιά.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ανησυχία του και για την επίπτωση από την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού των ΑΔΙ (θεσμός αποζημίωσης των μονάδων στην χονδρική αγορά), ο οποίος δεν αποζημιώνει τις μονάδες λιγνίτη.
Ζήτησε μάλιστα η ΡΑΕ να περάσει γρήγορα στην εφαρμογή του target model (ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς) και στην αντικατάσταση των μεταβατικών ΑΔΙ με τα μόνιμα, τα οποία θα πρέπει, όπως είπε, να αποζημιώνουν όλες τις μονάδες για την ευελιξία που παρέχουν στο σύστημα, ανεξαρτήτως καυσίμου.
Στην ημερίδα του «Σπάρτακου», οι αρμόδιοι διευθυντές της ΔΕΗ δεν έκρυψαν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία έχει ήδη πέσει κατά 45% Άλλοι παράγοντες που έχουν συντελέσει στην πτώση αυτή είναι :
Η μείωση της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. H κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα από 56,3 TWh το 2008 υποχώρησε σε 51,3 TWh το 2015 με τη χρήση λιγνίτη να μειώνεται κατά 12 εκατ τόνους.
. Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ως αποτέλεσμα της ευνοϊκής τιμολόγησης τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Κουρίδου, το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ) στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών είναι σχεδόν ίσο με κόστος του ρεύματος και το ύψος αυτό οφείλεται μόνο στην επιλογή που έχει γίνει να αποσβεστούν ταχύτατα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Ο διπλασιασμός των εισαγωγών ρεύματος από γειτονικές χώρες όπου η τιμή του ρεύματος δεν επιβαρύνεται από κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές ρεύματος από 5,5 TWh το 2008, ανήλθαν σε 9,5 TWh το 2015.