H ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες του ΟΠΕΚ το 2017 θα αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα της τρέχουσας παραγωγής των χωρών -μελών του Οργανισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει ο ΟΠΕΚ στο μηνιαίο δελτίο, που δημοσιοποίησε χθες.
Παράλληλα όμως ο ΟΠΕΚ περιέκοψε την εκτίμησή για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, επικαλούμενος την αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω του Βrexit και περιμένει ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο να επιβραδυνθεί ελαφρώς τον επόμενο χρόνο.
Ο Οργανισμός αναθεώρησε αρνητικά στο 3,0% από 3,1% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, εξ αιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Άλλωστε η ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία παρέσυρε προς τα κάτω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στα 47 δολάρια το βαρέλι από 53 δολ/βαρέλι στις αρχές Ιουνίου.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,15 εκατ.βαρέλια την ημέρα το 2017, αναφέρει ο ΟΠΕΚ, κάνοντας για πρώτη φορά πρόβλεψη για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά. Η πρόβλεψη αυτή πάντως του ΟΠΕΚ είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του Οργανισμού για το 2016, για το οποίο προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,19 εκατ. βαρέλια/ημερησίως. .
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία εκινούντο πριν από δύο χρόνια. Η κατάρρευση των τιμών εντάθηκε όταν ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε στο τέλος του 2014 να περικόψει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές, ποντάροντας στο ότι το φθηνό πετρέλαιο θα οδηγούσε τους πετρελαιοπαραγωγούς υψηλού κόστους, όπως το σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, να μειώσουν την παραγωγή τους.
Παρά το αρνητικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει το Brexit στην οικονομία το 2017, ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η στρατηγική του έχει λειτουργήσει και αναμένει η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ να μειωθεί περισσότερο, πράγμα που θα ενισχύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες- μέλη του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι ότι η προσφορά από τρίτους παραγωγούς θα μειωθεί κατά 110.000 βαρέλια/ημέρα το 2017 σε συνέχεια της πτώσης κατά 880.000 βαρέλια/ημέρα φέτος. Η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από το 2014 έπληξε την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, καθώς πολλές εταιρίες ματαίωσαν ή ανέβαλαν εξορυκτικά πρότζεκτ σε διάφορες χώρες.
Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, πρασαρμοσμένη ώστε να περιλαμβάνει το πετρέλαιο από τη Γκαμπόν, παλαιό μέλος που επέστρεψε στον Οργανισμό, αυξήθηκε κατά 264.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,86 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι το 2017 η ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες -μέλη θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 32,98 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει έλλειψη αν η παραγωγή διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.
Το δελτίο του ΟΠΕΚ αναφέρει επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το πλεόνασμα πετρελαίου για φέτος εκτιμάται κατά μέσον όρο στο 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα αλλά ότι το τρίτο τρίμηνο η ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες-μέλη ξεπέρασε την παραγωγή τους.
«Η συρρίκνωση της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεχιστεί το 2017 αλλά με πιο βραδείς ρυθμούς. Οι συνθήκες της αγοράς θα επιτρέψουν την απάλειψη του πλεονάσματος μέσα στην επόμενη χρονιά» αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού.
Αλλοι φορείς και αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι το πλεόνασμα, το οποίο το τοποθετούν στα 300 εκατ. βαρέλια, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ως το 2018 για να εξαφανιστεί.