Πίεση για να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες πώλησης του 17% της ΔΕΗ ασκούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, παρότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε χθες το βράδυ πως δεν θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να εκκινήσει τις διαδικασίες μέσα στο 2016.
Εγκυρες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο το Ταμείο να συμπεριλάβει τη ΔΕΗ στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων που θα «τρέξουν» από το φθινόπωρο.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα θα προχωρήσει σε άλλες αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, πέραν του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο υπάρχει ηγνωστή συμφωνία με τους δανειστές και του ΔΕΣΦΑ, που είχε δρομολογηθεί από το παρελθόν.
Παρότι ο υπουργός δεν θα ήθελε να ανοίξει νέο μέτωπο όσο τουλάχιστον τρέχει η διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα ήθελαν να προχωρήσει το πακέτο της ΔΕΗ, αφενός γιατί τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι τα αναμενόμενα και αφετέρου γιατί η διάθεση του 17% της εταιρίας ηλεκτρισμού θα σηματοδοτούσε την ισχυρή βούληση της κυβένησης.να υλοποιήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί πιθανοί υποψήφιοι ανάμεσα σε ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού και ότι έχει διαπιστωθεί ενδιαφέρον, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορες εξελίξεις. Ομως, οι έντονες αντιδράσεις, όχι μόνον από τη ΓΕΝΟΠ αλλά και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση, φαίνεται ότι «φρενάρει» το οικονομικό επιτελείο, τουλάχισον για όσο ακόμα είναι ανοικτός ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα της ΔΕΗ θα αποτελέσει αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σήμερα στο ελληνικό δημόσιο ανήκει είτε απ ευθείας , είτε έμμεσα το 51,12% των μετοχών εκ των οποίων το 17% έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 34,12 % πρόκειται να περάσει στη δικαιοδοσία του νέου υπερταμείου. Το υπόλοιπο 48,88% έχει διαθετεί σε funds, στο επενδυτικό κοινό, κλπ
Εξάλλου, στον προγραμματισμό του Ταμείου για το φθινόπωρο περιλαμβάνονται έξι έξι αποκρατικοποιήσεις: Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η διάθεση ποσοστού 67% του ΟΛΘ, η προκήρυξη για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), η ανανέωση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και η πώληση τουριστικών ακινήτων (Αφάντου – Ρόδος).