Για σοβαρό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τη Σημερινή.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με τα ονόματα των εν λόγω εταιρειών, μετά την υποβολή του ενδιαφέροντός τους. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες», είπε. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον η Αλεξανδρούπολη μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είπε «Ναι, 100 τοις εκατό. Βρισκόμαστε σε μια μοναδική χρονική στιγμή. Οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξάγουν το φυσικό τους αέριο. Το Ισραήλ αρχίζει να εξάγει το δικό του φυσικό αέριο... Το Ισραήλ είναι στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων και θα αρχίσει να αναπτύσσει το οικόπεδο Λεβιάθαν. Η Αίγυπτος αναπτύσσει το οικόπεδο Zohr», είπε προσθέτοντας:
«Αυτά είναι πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα πρέπει να εξαχθούν. Εάν η Αίγυπτος έχει LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και θέλει να βρει αγοραστές στην Ευρώπη, και η Ελλάδα έχει την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, γίνεται ένα πολύ ελκυστικό μέρος για να διασυνδεθούν στην Ευρώπη. Για αυτό θα πρέπει προφανώς να γίνει ο πλωτός τερματικός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στη Μεσόγειο (FSRU) και χρειαζόμαστε επίσης την κατασκευή του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)».
Τουρκο-ισραηλινή συνεργασία
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής Γιούλι-Γιoέλ Έντελσταϊν, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Τελ Αβίβ δεν αναμένεται να επηρεάσει την τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα.
«Δεν θα υπάρξει Ισραηλινός ηγέτης που θα επιλέξει να διαφοροποιηθεί εύκολα σε σχέση με την τριμερή αυτή συνεργασία λόγω των σχέσεων με την Τουρκία και να πει "τώρα έχω έναν νέο φίλο"», δήλωσε. Κληθείς επιπλέον να σχολιάσει τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιφερειακή συνεργασία, μίλησε για μεγάλες προσδοκίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Βλέπω αυτή την πλατφόρμα Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου ως μια εξαιρετική διαδικασία που θα μπορούσε να εντάξει στους κόλπους της και άλλους παίκτες, και η Αίγυπτος είναι από τις χώρες που έρχονται αμέσως στο μυαλό. Είμαστε μέρη της ίδιας γειτονιάς».