Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής τις εργασίες στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν, τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline) στο τουρκικό έδαφος και τον αγωγό ΤΑΡ (Τransadriatic Pipeline) στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
Εκπρόσωπος του κονσόρτσιουμ του ΤΑΝΑΡ δήλωσε ότι το έργο προχωρά κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις στην κατασκευή. Ο ΤΑΝΑΡ είναι ο αγωγός που θα τροφοδοτεί με το αζέρικο αέριο τον αγωγό ΤΑΡ, στους Κήπους στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Το όποιο πρόβλημα στον ΤΑΝΑΡ θα έχει αυτόματα επιπτώσεις και στον ελληνικού ενδιαφέροντος ΤΑΡ.
Μέτοχοι του ΤΑΝΑΡ, ενός έργου προυπολογισμού 9,2 δισ. δολαρίων, που θα διασχίζει την Τουρκία από τα σύνορα με την Γεωργία ως τον ‘Εβρο, είναι η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar με 58%, η τουρκική Βotas με 30% και η ΒΡ με 12%.
Οι πρώτες παραδόσεις αζέρικου αερίου από τον ΤΑΝΑΡ στην Τουρκία θα ξεκινήσουν το 2018, ενώ η τροφοδοσία του ΤΑΡ έχει προγραμματιστεί για τέλη του 2019 με αρχές του 2020.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κινούνται και οι εργασίες για τον αγωγό ΤΑΡ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Siemens κέρδισε την παραγγελία για 6 τουρμπο-συμπιεστές, που θα τοποθετηθούν στο έργο.
Από την άλλη πλευρά οι διώξεις στελεχών του ενεργειακού τομέα από τις διάφορες τουρκικές κρατικές υπηρεσίες την τελευταία εβδομάδα, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν. Σύμφωνα με τo Natural Gas Europe από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων την τελευταία εβδομάδα διώχθηκαν από τις θέσεις τους 300 υπάλληλοι, που αντιστοιχούν στο 18% του συνολικού προσωπικού. Από την τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ερευνώνται 25 μέλη του προσωπικού της και κυκλοφορούν φήμες και για διώξεις στην εταιρία Botas (κρατική εταιρία αερίου), στην ΤΡΑΟ (κρατική εταιρία πετρελαίου -upstream- ) και τον δημόσιο διαχειριστή ηλεκτρισμού (ΤΕΙΑS). Πολλοί θεωρούν ότι οι έρευνες και οι διώξεις θα επεκταθούν και στις ενεργειακές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Αν και μέχρι στιγμής οι εργασίες που σχετίζονται με την εισαγωγή και διάθεση αερίου, το τράνζιτ και τη διανομή δεν έχουν επηρεαστεί από το αποτυχημένο πραξικόπημα, έκδηλη είναι η ανησυχία ότι οι διώξεις υπαλλήλων και στελεχών θα οδηγήσουν σε μία γενική επιβράδυνση του τρόπου λειτουργίας της τουρκικής γραφειοκρατίας.
Δυσκολότερο είναι να εκτιμηθούν οι συνέπειες στον ιδιωτικό ενεργειακό τομέα. Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ερευνήσουν εταιρίες, τις οποίες υποπτεύονται ότι συμπαθούν το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως τον υποκινητή του πραξικοπήματος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα ιδιωτικών ενεργειακών εταιριών που να εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.