Νωρίτερα το b.e. έγραφε:
Σήμερα, στις 5.00 μμ στα γραφεία της ΗSBC Bank αναμένεται να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ και κύκλοι του υπουργείου μιλούν για τουλάχιστον δύο ευρωπαικούς διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρισμού, έτοιμους να δώσυν το παρών.
Η HSBC μαζί με την Citigroup Global Markets Ltd και την NBG Securities διενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ, στην οποία ανήκει το 100% του ΑΔΜΗΕ, για την πώληση του 24%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές θα είναι η ΤERNA, ο αντίστοιχος ΑΔΜΗΕ της της Ιταλίας και ενδεχομένως η RTE, o Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Γαλλίας, εταιρία 100% θυγατρική της EDF.
Το ενδιαφέρον των Ιταλών εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση προκήρυξε τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, έναν διαγωνισμό που στη συνέχεια ματαιώθηκε.
Η TERNA είχε προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας ανακοίνωσε τα σχέδιά του για πώληση σε στρατηγικό εταίρο μειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ στον νέο διαγωνισμό, αφήνονας μάλιστα να εννοηθεί πριν από κάποιους μήνες ότι δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς στόχος της είναι ο έλεγχος της εταιρίας.
Φαίνεται ότι έκτοτε η ΤΕΡΝΑ αναπροσάρμοσε τη θέση της ή έλαβε ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις όσον αφορά το ρόλο που θα έχει ο στρατηγικός εταίρος στο μάνατζμεντ του νέου ΑΔΜΗΕ, κάτι που θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε από τη σύμβαση μετόχων, είτε από την τελική έκβαση του διαγωνισμού.
Στη συμφωνία με τους θεσμούς, υπάρχει ως γνωστόν όρος που προβλέπει ότι αν η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή δεν υλοποιηθεί με βάση τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του 100% των μετοχών.
Ας σημειωθεί ότι στο κεφάλαιο του βασικού μετόχου της TERNA, στη CDP RETI, σημαντικό μερίδιο κατέχει η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είχε αυτοτελώς εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ το 2014. Οι Κινέζοι έχουν εξαγοράσει μερίδιο και στον Διαχειριστή των Δικτύων Μεταφοράς της Πορτογαλίας.
Οσον αφορά στον RTE, αν τελικώς δώσει το παρών, έρχεται σε μία μάλλον δύσκολη συγκυρία. Ηδη, η γαλλική εταιρία ηλεκτρισμού ΕDF, στην οποία ανήκει κατά 100% ο RTE, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πουλήσει το 50% των μετοχών, ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, πραγματοποιείται γενική συνέλευση των μετόχων της EDF για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της εταιρίας με τη στήριξη του γαλλικού δημοσίου (μία ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ) Η ΕDF την περίοδο αυτή έχει να λάβει και την απόφαση για την τεράστια επένδυση σε πυρηνικό σταθμό της Βρετανίας.
Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για τους Γάλλους, λέγοντας ότι ακόμα και αν συμμετάσχουν τώρα, μπορεί να μην προχωρήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρίες, αν και με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν φαίνεται πιθανόν.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σε δεύτερη φάση ακολουθεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο ο πλειοδότης να έχει επιλεγεί έως τις 31/10 και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% των μετοχών στον στρατηγικό επενδυτή.