Η ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου, η αύξηση του ποσοστού που αναλογεί στους δήμους και η καθιέρωση «Πράσινης ΣΑΤΑ», συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα που καταθέτει με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Υπουργό Αναπληρωτή Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, επισημαίνονται τα παρακάτω:
Κύριε Υπουργέ
Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου, η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου δεν έχει χρηματοδοτήσει μέσα στη χρονιά αυτή ούτε ένα έργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού.
Αυτή η πολιτική αδράνειας έχει ως συνέπεια να στερηθούν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες τους αναγκαίους πόρους, που θα χρηματοδοτήσουν έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Με αφορμή αυτή την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το 2016, το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το οποίο και σας καταθέτει συγκεκριμένα αιτήματα που σχετίζονται με το διεκδικητικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, όσον αφορά στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και στη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χρηματοδότηση προγραμμάτων από αυτό.
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ διεκδικεί:
1) Τη συμμετοχή / εκπροσώπηση της στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των πόρων του προέρχεται από πρόστιμα που αφορούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων και βεβαιώνονται μέσω των Δήμων (Υπηρεσίες Δόμησης). Τα μέλη που θα εκπροσωπούν τη ΚΕΔΕ θα ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
2) Την αύξηση του ποσοστού των πόρων που διατίθενται σήμερα για τους σκοπούς του Πράσινου ταμείου από το 2,5% σε 10% για χρηματοδότηση έργων των Δήμων.
3) Παράλληλα με την αύξηση του ποσοστού, η ΚΕΔΕ ζητά τη θέσπιση «Πράσινης ΣΑΤΑ» για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τύπων έργων και στοχευμένων δράσεων. Η χρηματοδότηση αυτή να είναι μέσα από ένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που αποτελεί και τη νομιμοποιητική βάση του Νόμου περί αυθαιρέτων μετά από απόφαση του ΣτΕ.
4) Θεωρούμε αναγκαίο να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα πρέπει να εκπονηθούν τα Tοπικά Xωρικά Σχέδια (παλαιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια), μέσα από τα οποία καθορίζονται οι ειδικές ζώνες εξισορρόπησης περιβαλλοντικών και πολεοδομικών επιβαρύνσεων. Όπως γνωρίζετε ο νόμος προβλέπει ότι αυτά θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί σε διάστημα μιας 7ετίας. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει και η χρηματοδότηση του πράσινου ταμείου, τα χρήματα του οποίου προέρχονται κατά 87% από πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα.
5) Ζητάμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για το 2016 που έχει καταρτίσει η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, καθώς και το ποιους Δήμους αφορούν τα έργα αυτά.
Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θεωρεί πλέον ότι δε μπορεί να υπάρξει καμία καθυστέρηση ούτε στη δημοσιοποίηση του προγράμματος αυτού, αλλά ούτε και στη χρηματοδότηση των έργων, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Ιουλίου και δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί τίποτα.
Ως πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δε θα δεχθώ να είναι το 2016 μια χαμένη χρονιά για τους Δήμους, επειδή η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου αρνείται να κάνει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.