Σχεδόν αναπόφευκτη φαίνεται να θεωρεί η ΔΕΗ την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, εξ αιτίας της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τις ΑΠΕ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΗ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο οποίος φέρεται να είπε «Το υποζύγιο ΔΕΗ δεν αντέχει άλλο. Το πιθανότερο από όλα είναι ότι θα μετακυλήσουμε το κόστος στους καταναλωτές».
Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και η ΓΕΝΟΠ, η οποία σε χρεσινή ανακοίνωσή της, επισημαίνει τον κίνδυνο να μην εφαρμοστεί επί μακρόν η έκπτωση του 15% στα τιμολόγια των συνεπών πελατών της επιχείρησης.
'Οσο για το ποιά ακριβώς θα είναι η επιβάρυνση της ΔΕΗ από το νέο μέτρο, οι απόψεις διίστανται. Για το 2016, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τοποθετεί την επιπλέον δαπάνη στα 34 εκατ. ευρώ ενώ η ΓΕΝΟΠ στα 150 εκατ. ευρώ. Για το 2017 μάλιστα, υποστηρίζει ότι το έξτρα κόστος θα φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο νέος νόμος μεταφέρει ένα μέρος του κόστους των ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω το ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής με μερίδιο 92% της αγοράς σήμερα, λογικά θα πληρώσει και τα περισσότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλογικά δεν θα επιβαρυνθούν και οι άλλες εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο..
Τα ακριβή ποστά για φέτος όμως θα φανούν μετά την απόφαση της ΡΑΕ, η οποία έχει αναλάβει να προσδιορίσει τις παραμέτρους.
Αγγίζουν τα 3 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ!
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 2, 961 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου 2016, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργούς Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στη Βουλή και εμμέσως πλην σαφώς φάνηκε να επιβεβαιώνει ο νυν υπουργός Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως ... «πάντως τα χρέη προς τη ΔΕΗ δεν έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ...». Ισως να τα ξεπέρασαν στο τέλος Ιουλίου ή να τα υπερβούν στο τέλους Αυγούστου...
Η εκρηκτική αύξηση των κόκκινων λογιαριασμών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε με τις νέες ρυθμίσεις. Λογιστικά, η ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή μπορεί να δείχνει ότι απέδωσε, με διακανονισμό οφειλών της τάξης των 650 εκατ. ευρώ από την 1η Απριλίου ως τα τέλη Ιουλίου, όμως στα ταμεία της ΔΕΗ έχουν εισρέυσει λιγότερα από 35 εκατ. ευρώ και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα συνεχίσουν στο μέλλον να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τη ΔΕΗ, καθώς οι οφειλές αγγίζουν πιά το 50% του τζίρου της, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα της. Δεν είναι λίγοι πλέον όσοι μιλούν για χρεοκοπία της ΔΕΗ, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.